Středočeskou dopravu čekají až do podzimu komplikace

Kolín – Cestování po středních Čechách se od začátku srpna komplikuje. Jak na silnicích, tak po železnici. Řidiči narazí na objížďky u Kolína, kde vrcholí stavba obchvatu města. Kamiony proto pojedou obcemi. A z Berouna do Prahy nejezdí vlaky přes Rudnou kvůli opravě trati. Komplikace potrvají až do začátku října.

Silnice I/38 je uzavřena kvůli napojování na kolínský obchvat ve tříkilometrovém úseku mezi kolínskou Šťáralkou a odbočkou na Líbenice. Pro řidiče to ovšem znamená, že najedou na cestě mezi Kolínem a Kutnou Horou asi o patnáct kilometrů více než obvykle. Objízdná trasa je totiž vyhlášena přes Týnec nad Labem po silnicích II/322 a II/327.

Kolínský obchvat se staví od září 2008. Osmikilometrová přeložka povede od křižovatky nymburské silnice I/38 s pražskou I/12 ke Šťáralce, kde se napojí na stávající kutnohorskou silnici. Obchvat má být dokončen letos v prosinci.

Pracuje se i na železnici

Dva měsíce nepojedou vlaky na trati z Prahy do Berouna přes Rudnou a nahradí je autobusy. Železničáři sem odkloní provoz během modernizace třetího tranzitního koridoru, proto teď lokálku opravují a připravují na větší zátěž.

„Probíhá nepřetržitá výluka s cílem zkapacitnit tuto trať v úseku Praha-Smíchov – Rudná u Prahy – Beroun,“ vysvětluje mluvčí SŽDC Pavel Halla. Vlaky se na trať vrátí zase až od konce září.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)