Balbínův pramen poteče až do pavilonu v centru města

Mariánské Lázně - Mariánské Lázně budou mít v centru města nový pramen. Radnice využije dálkového přivaděče minerálních vod pro lázeňské domy a nechá postavit pavilon Balbínova pramene. Pro lidi tak bude mnohem lépe přístupný.

Za vyhlášeným Balbínovým pramenem musí lázeňští hosté hluboko do lesa. Minerálka vyvěrá zhruba tři kilometry za městem. Odtud vede podzemním potrubím zatím jen do nádrží lázeňských domů. To se ale na konci léta změní. Stavba pavilonu a přívod pramene na náměstí poblíž hlavní silnice vyjde radnici na 350 tisíc korun.

Všechny mariánskolázeňské prameny jsou k dispozici v areálu lázeňské kolonády, v lesích nebo parcích. Balbínův je první, který bude v centru města. „Pramen je i velmi dobrý, co se týká na pití. Svěží minerálka, má hodně kysličníku uhličitého,“ popisuje pramen starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král.

Lázeňské společnosti pramen teď využívají hlavně pro léčebné uhličité koupele. „Snižují tlak, zlepšují prokrvení, působí proti bolestem a zánětům,“ říká lázeňská lékařka Marie Micková.

Pramen, který se původně jmenoval Slatiništní, získal svůj současný název před šedesáti lety po známém českém literátovi Bohuslavu Balbínovi, který popsal kyselky v celém okolí. Nový pavilon s pramenem bude součástí celkové rekonstrukce centrálního parku Skalníkovy sady. Do ní radnice investuje 15 milionů korun.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)