Silnici z Prahy na Slapy čekají uzavírky kvůli sanaci skal

Praha – Silnici II/102 z Prahy na Slapy v závěru letní sezony čeká série krátkodobých uzavírek. Středočeský kraj konečně sehnal peníze na skály, které loni v zimě korodovaly a kameny z nich padaly na silnici. Uzavírky potrvají od září do listopadu. Jak uvedl mluvčí Středočeského kraje Milan Smutný, mělo by se jednat pouze o několikaminutové uzavírky, aby se zabránilo kolapsu dopravy. Zda dojde i na větší uzavírku, která by vyžadovala objížďku přes Jílové u Prahy, ukáže až stav skalních bloků. Poté by došlo na tzv. těžkou sanaci - odtěžení souvislých bloků a realizaci dynamických bariér, plotů a sítí, dodal Smutný.

Silnice II/102 musela být opakovaně uzavřena loni v zimě. V zimě se začala sesouvat skála nad silnicí. K situaci přispělo chladné počasí, příčin však bylo více. „Vlivů se kombinuje více – počasí, velký vliv mají kořeny rostlin, především stromů a náletové vegetace, která svými kořeny rozšiřuje pukliny a spáry, jež jsou v hornině. Následně tam zatéká voda a působením mrazu a následného rozmrzání dochází k rozvolňování horniny a k následnému pádu směrem do údolí a na silnici,“ popsal geolog Pavel Tichý.

Loni v zimě došlo k provizornímu zabezpečení. Středočeský kraj, kterému silnice patří, začal připravovat i trvalou sanaci nestabilního svahu. Protože však neměl potřebné peníze, musel nejprve získat státní dotaci. Teprve nyní se může do konečného zabezpečení pustit.