Firmy se hádají, tak nemá Pelhřimov vyhovující čističku vody

Pelhřimov - Čtyřicetiletá čistírna odpadních vod v Pelhřimově nevyhovuje v žádném směru – funguje na základě zastaralých technologií, zdobí ji mechem porostlé nádrže, zrezivělé trubky i strojní zařízení. Funguje už jen na výjimku, protože nesplňuje ani současné limity vypouštěných chemických látek, mají tam výjimku i na ně. Stavba nové čistírny měla začít už před dvěma lety, dvakrát ji ale překazila odvolání účastníků výběrového řízení k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). A právě spor firem o zakázku za 300 milionů brzdí rozvoj Pelhřimova i práce na nevyhovující čistírně.

ÚOHS zakázal městu další kroky, než celou věc prošetří. „Neustále se některá z nespokojených firem odvolává, a kvůli tomu se nestaví,“ postěžoval si vedoucí hospodářského odboru v Pelhřimově Stanislav Kropáček. Úřad má přitom na provedení správního řízení 60 dní.

Ovšem protahování výstavby může ohrozit čerpání dotací za tímto účelem. Největší část peněz má město přislíbeno od Evropské unie a státu, 118 milionů investuje Pelhřimov z městské pokladny. Nejpozději do roku 2013 se ale musí začít s opravou, v opačném případě hrozí městu problémy s novým výběrovým řízením a dalšími průtahy.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)