Ubytovna plná štěnic je trnem v oku lidem z Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Ubytovna pro sociálně slabé v Ústí nad Labem vadí místním. Stěžují si na neustálý hluk a nepořádek. Na noční přepadovou kontrolu tam vyrazili policisté i sociální pracovníci. Našli zanedbané děti a pokoje plné štěnic. Provozovatel zařízení se ale brání, že z pohledu zákona je všechno v pořádku. Podobných ubytoven je v celém městě pět.

Lidé ze sousedství si na obyvatele ubytovny opakovaně stěžovali. „Křik, hluk, bordel. Musíme to vydržet, když už jsme investovali do bytů,“ konstatuje jedna z místních. Realitní kancelář nabízela byty v této ubytovně doslova jako bydlení vhodné pro Romy a sociálně slabé. Pokoj stojí přes sedm tisíc měsíčně pro jednu osobu. Sám provozovatel přiznává, že budova je plná štěnic.

Policejní kontrola prověřila téměř 80 lidí. Museli předložit nájemní smlouvy nebo prokázat, že se dokáží postarat o svoje děti. Jedno přitom bylo pod vlivem drog. „Ve čtyřech rodinách nebyly základní potraviny pro děti, sociální odbor se na ně zaměří,“ uvedla mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová.

Vedení městského obvodu se již poněkolikáté snažilo s obyvateli dohodnout. Slíbili, že po sobě uklidí. „Celkově soužití s obyvateli té ubytovny je katastrofální. Cítím bezmoc, ale pořád ten boj nevzdávám,“ řekla místostarostka městského obvodu Lenka Jaremová (ODS).

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)