Hudební nástroje z Rumburku budou snad znovu hrát

Rumburk - Neobvyklou sbírku, která vypovídá o meziválečné historii vážné hudby, vlastní muzeum v Rumburku. V depozitáři leží kompletní pozůstalost tehdy velmi populárního hudebníka France Josefa Stradala, jde nejen o nábytek a hudební nástroje, ale třeba i jeho dopisy s o něco slavnějšími kolegy.

Franc Josef Stradal přepisoval slavná díla tak, aby je mohly hrát i jiné hubení nástroje, než pro které byly složeny. Se skladateli se navíc často znal i osobně. Nejvíc byl fascinován svým učitelem Ferencem Listem. „Ve své době Stradalovy transkripce orchestrových skladeb patřily k úplně té nejvyšší špičce a ta jeho díla byla uváděna po celé Evropě,“ řekla Ester Sadivová z rumburského muzea. Dnes je ale Stradal pro Čechy prakticky neznámý.

V depozitáři muzea v Rumburku mají nejen Stradalovo dílo včetně dvacetisvazkové knihy o životě Ference Lista, ale i jeho sbírku hudebních nástrojů. Aby ale mohlo muzeum pozůstalost vystavit, potřebuje stovky tisíc na její restaurování. Aktuálně se snaží sehnat peníze alespoň na opravu clavichordu, nástroje podobného klavíru, který zničila před padesáti lety voda. Záchraně nástroje by mohli pomoci dobrovolníci. Fotograf Marek Douša se spojil s nejrůznějšími hudebníky a pořádají pro záchranu nástroje benefiční koncerty.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)