Přerovský primátor Lajtoch dohodil zeti půlmilionový obchod

Přerov - Rodina současného primátora Přerova a senátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) značně vydělala na pozemku, který si před šesti lety zakoupila. Město jej nyní za pětinásobek původní ceny po změně územního plánu odkoupilo. Podle opozice jde o střet zájmů a zneužití informací - primátor, který byl tehdy místostarostou, o plánované změně dopředu věděl. Lajtoch však pochybení odmítá. Na případ upozornily Hospodářské noviny.

Pozemek s panelovou cestou zakoupili manželé Rygalovi, tedy Lajtochova nevlastní dcera s manželem, v roce 2006 za 157 000 korun. Město poté změnilo územní plán a rozhodlo, že přes pozemek povede cyklostezka. Letos v červnu pozemek za 750 000 korun vykoupilo. 

Rygalovi chtěli stavět garáž na ploše 18 až 20 metrů čtverečních, ale koupili si pozemek mnohonásobně větší, o ploše dvou tisíc metrů čtverečních. Podle opozice to není náhoda, rodina primátora musela o změně územního plánu předem vědět. „Pan primátor sedí na radnici více než 20 let. Úvahy o změně byly vedeny dávno předtím,“ říká opoziční zastupitel Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov).

Lajtoch to popírá, říká, že na zastupitelstvu na osobní vztah k této věci sám upozornil. „Garáž chtěli stavět už v roce 2001, v té době nikdo nevěděl, jak to bude s územním plánem, to se řešilo až do roku 2009,“ tvrdí Lajtoch. Podle něj chtěla jeho dcera s manželem pouze malý pozemek.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Prý dostali na výběr: buď si pozemek pod garáží jen pronajmou, nebo ho můžou koupit, ale i s panelovou cestou. I na to má opozice odpověď - Lajtoch na to měl upozornit a bývalý majitel mohl pozemek už tehdy prodat rovnou městu. „On je od toho, aby hájil veřejný zájem. To znamená, aby minimalizoval náklady na budování veřejných staveb, ne aby je násobil pětkrát,“ konstatuje Puchalský.

Manželé Rygalovi se k věci nemohli vyjádřit, jsou momentálně v zahraničí. Jiří Lajtoch považuje kauzu za útok na svou osobu. Není to ale poprvé, co opozice v Přerově upozorňuje na neobvyklé praktiky na radnici. Například kvůli předraženým zakázkám hrozil Lajtochovi a dalším pěti lidem soud, státní zástupkyně ale stíhání před týdnem už podruhé zastavila.