Dvě výročí Zoo v Jihlavě

Jihlava - Zoologická zahrada v Jihlavě si tento víkend připomíná dvě kulatá výročí. Padesát pět let od založení původního zookoutku a třicet let od přidělení statutu zoologické zahrady. Pestrým programem slaví už od pátečního večera.

Oslavy v jihlavské zoologické zahradě zahrnují například komentované prohlídky, krmení zvířat nebo křtiny nových mláďat. Za symbolické ceny jsou v prodeji i suvenýry a občerstvení. „Sobotní večer je věnován už tradičním a oblíbeným večerním prohlídkám v zoo,“ uvádí ředitelka Zoo Jihlava Eliška Kubíková. 

Slavit přišel i Vladislav Jiroušek, který zahradě šéfoval třicet devět let. Původní zookoutek určený k uzavření a demolici dokázal přebudovat v moderní a uznávanou zahradu. „Jihlaváci mají rádi svou zoo a já jsem na to nesmírně hrdý, protože se za tím skrývá velký kus práce,“ připomíná Vladislav Jiroušek.  

Jiroušek těsně před svým odchodem do penze připravil i projekt rozšíření zahrady a je rád, že se na něj nakonec podařilo sehnat evropské peníze. „Ta zahrada by jinak stagnovala, jen z městských peněz se to financovat nedá,“ říká Vladislav Jiroušek. 

Zahrada je teď dvakrát tak velká. Ročně přivítá kolem čtvrt milionu návštěvníků a všechna zvířata postupně dostávají větší a pohodlnější výběhy. Návštěvníci si hned u vstupu mohou připadat jako na staveništi, ale už brzy se to změní. Příští rok se do nových prostor začnou stěhovat první zvířata. „Potřebujeme sem nastěhovat nejprve australské živočichy, konkrétně klokany a další část bude věnována africké zvířeně, bude tam africká pláň pro žirafy,“ popisuje nové výběhy Eliška Kubíková. 

Příští rok má být ve znamení otevírání nových pavilónů a čeká se až tři sta tisíc návštěvníků.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)