Úřad nařídil zazdění oken dalšího domu ghetta v Přednádraží

Ostrava - Stavební úřad nařídil majiteli, aby zazdil okna a dveře domu číslo 11 v romském ghettu v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Podle úředníků stav domu, který je neobydlený, ohrožuje zdraví a životy lidí. Informovala o tom mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková.

„Vlastníkovi domu je nařízeno zabezpečit vstupy do celého objektu, to znamená zazdít všechny otvory po úroveň druhého nadzemního patra. Zazdění musí být provedeno minimálně v tloušťce 30 centimetrů plnou cihlou na cementovou maltu s provázáním do stávajícího zdiva,“ uvedla Pondělíčková.

Uvedené úpravy musí být hotové do 15 dnů od doručení rozhodnutí. Majitel musí dále zkontrolovat konstrukce krovu a odstranit uvolněné části, které by mohly spadnout mimo budovu, zajistit otevřené šachtice na kanalizační přípojce a jímkách a také zajistit hlavní uzávěr plynu.

Oldřich Roztočil, jehož firmě Domy Přednádraží budovy patří, řekl, že dům byl ve stejném stavu už před dvěma lety, když ho kupoval, a celou dobu nikomu nevadilo, že tam nejsou okna zazděná. „Osobně to vnímám pořád jako obstrukce. Bude mě to stát zase několik desítek tisíc korun a ubere mi to peníze na zprovoznění dalších domů,“ řekl podnikatel.

Vstup Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

V některých z deseti domů, které ještě v ghettu stojí, stále žije asi 140 lidí, mezi nimi mnoho dětí. Odmítli se vystěhovat. Stavební úřad jim to přitom nařídil více než před týdnem. Kromě poškozených nosných konstrukcí a střech v domech také nefunguje kanalizace a více než dva týdny ani neteče voda. 

Stavební úřad minulý týden podal soudu návrh na soudní vystěhování obyvatel ghetta. Místopředseda Okresního soudu v Ostravě Jaroslav Rakošan dnes řekl, že úřad žádost musí doplnit. „Soudce poslal žádost navrhovateli, aby odstranil nejasnosti a doplnil doklady. Musí tak učinit do čtvrtka, pak bude následovat další postup,“ řekl Rakošan. 

Majiteli budov v pátek stavební úřad nařídil, aby do 15 dnů zboural dům číslo 19. Roztočil uvedl, že se rozhodne až na základě oponentního posudku, který si nechá vypracovat. Podle podnikatele mu v opravě domů brání vadná kanalizace, jejíž vlastnictví dosud není vyjasněné.