Fakultní nemocnice v Ostravě slaví sto let

Ostrava - Fakultní nemocnice v Ostravě slaví sto let od svého vzniku. 14. srpna 1912 se otevřela původní nemocnice v Ostravě-Zábřehu. V padesátých letech se pak začal stavět současný areál v Porubě. Z bývalé epidemické nemocnice je dnes jedno z nejuznávanějších zdravotnických středisek v zemi.

Před sto lety začínala tehdy epidemická nemocnice ve skromných podmínkách. Měla 58 lůžek, dva lékaře, kteří docházeli jen na vizity a pacienty výhradně s neštovicemi, záškrtem nebo úplavicí. Přežila první i druhou světovou válku i krádež části vybavení. V 50. letech bylo z kapacitních důvodů třeba začít stavět nový areál v Porubě. Původní areál byl v Syllabově ulici v Ostravě-Zábřehu, nemocnici tam vystřídala lékařská fakulta.

Stěhování probíhalo od roku 1973 postupně až do roku 2005, kdy se do nového přestěhovala poslední část – ústav soudního lékařství. Lékaři si ale museli zvykat i na dnes už samozřejmé věci. „Tam měli okna, viděli zeleň, viděli stromy a tady je to bezokenní prostor centrálních operačních sálů,“ říká náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Maria Dobešová. „Ze začátku to působilo takovým trošku neosobním dojmem, ta okna tam opravdu chyběla, ale té práce je tolik, že si za chvilku na to zvyknete,“ reagoval přednosta neurochirurgie Tomáš Paleček.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

V současné době ma FN v Ostravě jedno prvenství. Zdejší perinatologické centrum dosahuje nejlepších výsledků v zemi v péči o předčasně narozené děti. „Co se týče novorozneců extrémně nízké porodní hmotnosti, což jsou novorozenci pod jeden kilogram, tam jsme dosáhli úrovně, kdy z loňských 42 dětí, které jsme hospitalizovali, zemřelo pouze 8 procent,“ potvrdila primářka gynekologicko-porodnického oddělení Renata Poláčková.

FN Ostrava patří mezi největší zdravotnická zařízení v kraji, ročně zde hospitalizují více než 44 tisíc pacientů a provedou více než 16 tisíc operací. Nemocnice patří současně mezi největší zaměstnavatele v regionu, zaměstnává na tři tisíce lidí.