Turistům se na šumavské Kvildě otevřela nová vyhlídka

Kvilda (Prachaticko) - Panoramata šumavských vrcholů, Bavorského lesa i Alp mohou turisté ode dneška pozorovat z nové vyhlídky poblíž Pramenů Vltavy u Kvildy na Prachaticku. K dřevěné stavbě, která se nachází na Černé hoře v nadmořské výšce zhruba 1200 metrů, také vede nově otevřená turistická trasa, řekl novinářům ředitel šumavského národního parku Jiří Mánek.

„Chceme v budoucnosti vybudovat více takových odpočinkových míst,“ uvedl. Vedení šumavského parku zvažuje, do jakých lokalit by podobné stavby situovalo. Dodal, že vyhlídka u Pramenů Vltavy je postavena z tlejícího dřeva. To leželo v lese ladem a sloužilo biologické diverzitě v ekosystému. „Ale podle studií jsme zjistili, že na to není potřeba takové množství, a proto se snažíme přebytečné tlející dřevo takto využít,“ řekl Mánek.

Vyhlídka nad Prameny Vltavy podle něj otevírá nový pohled na jižní část Národního parku Bavorský les. To je les, který padl za oběť kůrovci a na některých místech se samovolně obnovuje, někde obnově lesa pomohli lesníci. „Turista může díky této vyhlídce oba přístupy porovnávat,“ uvedl Mánek.

Zástupci vedení šumavského parku si slibují, že oblíbenost turistické trasy vedoucí z Kvildy k Pramenům Vltavy ještě stoupne. „Už nyní tudy každoročně projdou desítky tisíc lidí,“ řekl starosta Kvildy Václav Vostradovský.

Vyhlídka také za pár měsíců nabídne návštěvníkům fotografie panoramatického výhledu, který lidé uvidí. „Čekáme, že bychom snímky k tomu potřebné mohli vyfotografovat za průzračného podzimního počasí,“ řekl Mánek. Šumava patří mezi turisticky nejatraktivnější lokality v České republice. Pohoří, které se rozkládá na rozhraní Jihočeského a Plzeňského kraje, každý rok navštíví 1,5 milionu lidí.