Za zdevastovanou Petrovku se pokuta platit nebude

Hradec Králové - Majitel krkonošské Petrovy boudy pokutu více než milion a půl korun platit nemusí. Sankci, kterou dostal za to, že objekt nezajistil proti vniknutí cizích osob, zrušil Královéhradecký kraj. Kulturní památku loni začátkem srpna někdo úmyslně zapálil, pokutu majiteli následně uložili vrchlabští památkáři. Radnice ve Vrchlabí je rozhodnutím kraje pobouřena a o pomoc požádala ministerstvo kultury.

Podle královéhradeckých úředníků památkáři z Vrchlabí nedostatečně dokázali, že majitel Petrovu boudu zanedbával. Měli přitom k dispozici záběry, které ČT na místě provedla jen pár měsíců před požárem. Tehdy do opuštěného domu skrz střechu zatékalo, rozbitými okny se dovnitř hrnul sníh i nezvaní hosté. Od roku 2008 byla bouda pro turisty uzavřená.

Beztrestné zničení památky?

Ani tento stav podle úředníků nezavdal příčinu k udělení pokuty. „Městský úřad ve Vrchlabí neměl dostatečně a správně doloženy všechny podklady pro rozhodnutí, které vedly k uložení pokuty,“ vysvětlil verdikt kraje mluvčí Imrich Dioszegi. Vrchlabskou radnici krok nadřízených pobouřil. „Zničení památky je v tomto případě takto beztrestné,“ upozornil starosta Jan Sobotka.

Jan Sobotka, starosta Vrchlabí:

„Domníváme se, že by to mohl být obecný návod, jak by vlastníci kulturních památek mohli s těmito objekty nakládat.“

Majitel objektu, jenž leží ve výšce 1 288 metrů nad mořem, navíc dostal čas napravit chyby až do září. Bouda však mezitím v srpnu vyhořela a majitel nemohl nařízení památkářů splnit. Že Petrova boud další zimu nepřežije, varovali odborníci už v zimě 2011. Pochybovalo se, zda je možné objekt ještě zachránit.

Cena budovy před požárem byla podle vlastníka asi 5 milionů korun. Současná cena stavebního pozemku nad Špindlerovým Mlýnem je zhruba pětkrát vyšší. Vlastník by zde rád postavil novou horskou boudu, zatím se tu ale nic neděje. „Památkářům jsme předložili dva ideové záměry. Ti ale trvají na zachování původního rozsahu a původní velikosti Petrovy boudy,“ uvedl Karel Janda, zástupce vlastníka.

Petrova bouda
Zdroj: ČT24

Požár zničil Petrovu boudu loni 1. srpna. Z památkově chráněných budov, jejichž jádro vzniklo již v 18. století, nezbylo takřka nic. Již o týden dříve se v objektu objevily plameny, tehdy se ještě podařilo jejich šíření zastavit. Viníka požáru se policii dosud nepodařilo objevit, vyšetřování tedy bylo odloženo.

Podle památkářů byla Petrova bouda v kontextu krkonošských bud a turistického ruchu rozvíjeného v průběhu 19. a 20. století jedním z nejoblíbenějších a rovněž nejprogresivnějších objektů. Za pionýrský stavební počin považují památkáři stavbu jižní hotelové budovy v roce 1887. Podle památkářů je nutné i s vyhořelým torzem nakládat jako s kulturní památkou a usilovat o obnovu objektu.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)