Pěstitel konopí Dvořák přišel opět o úrodu, policie sklidila 1200 kytek

Prostějov - Nejznámější pěstitel konopí Dušan Dvořák z Prostějovska dnes znovu přišel o svou úrodu. Policisté si po několika hodinách sklízení z jeho zahrady v Ospělově odnesli na 1 200 rostlin konopí. Zasahovali zde již počtvrté za sebou. Známý propagátor léčby konopím tvrdí, že šlo o legální odrůdy. Rostliny byly podle něj určeny výhradně pro léčbu nemocných lidí.

Podle žalobce z prostějovského státního zastupitelství Iva Černíka sklidili dnes policisté na Dvořákově pozemku 1 200 rostlin různého vzrůstu a další stovku rostlin v domě a v kůlně v polosušeném stavu. Pěstitel uvedl, že policisté vytrhali i malé sazenice. Podle něj šlo o legální odrůdy a jejich pěstování prý Dvořák oficiálně hlásil. „Viděli certifikáty o původu osiva, dal jsem jim stanovisko ministerstva zemědělství, že se to nemusí hlásit, přesto to každý rok hlásím. Všechno zničili, zabili a zmrzačili takto zase spoustu dalších lidí. Nejde o žádný trestný čin, šlo o legální konopí, jejich křížence, které byly opatřeny papíry,“ uvedl Dvořák. Znovu poukázal na to, že nikdy neprodával marihuanu a pěstované konopí využíval především k výzkumu a léčebným účelům.

Policisté se dnes k případu již nevyjádřili, pouze potvrdili, že na pozemku zasahovali. Podle státního zástupce byl jejich postup v souladu se zákony. „Mám silnou pochybnost, že by to bylo legální. Je to jeho (Dvořákův) způsob obhajoby, nechť to své tvrzení doloží,“ podotkl Černík.

Dvořákovi sklidili policisté konopí na jeho zahradě již předchozích třech letech. Poprvé odvezli téměř 800 rostlin, skoro 20 kilogramů sušené hmoty. V září 2010 zabavili v Ospělově přes 140 částečně usušených rostlin a dalších více než 200 sklidili na zahradě. Loni v srpnu si podle Dvořáka odvezli sedm desítek rostlin, masti a tinktury.

V prvním případě jej potrestal soud podmínkou, ve druhém měl stanout před soudem na konci července. Žalobce však na poslední chvíli obžalobu stáhl kvůli Dvořákovu duševnímu stavu. Podle znaleckého posudku nebyl v době páchání trestného činu příčetný. Ze stejného důvodu se zřejmě vyhne soudu i ve třetím případě, kdy mu desítky rostlin na zahradě sklidili policisté loni v srpnu. Státní zástupkyně, která má tento případ na starosti, bude zřejmě postupovat stejně jako její kolega Černík.

Kauza Dvořáka, který je ředitelem Edukativní konopné kliniky a zakladatelem sdružení Konopí je lék, vyvolala před časem ohlas po celé zemi, ministerstvo spravedlnosti zaplavily desítky stížností na porušení zákona. Jejich podněty se dodnes zabývají žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.