Student v Rakovníku napadl učitelku a způsobil jí těžká zranění

Rakovník – V rakovnickém gymnáziu Zikmunda Wintra napadl 14letý student učitelku matematiky a způsobil jí hlubokou bodnou ránu v zádech. Žena byla s vážným zraněním letecky přepravena do pražské střešovické nemocnice. K útoku mělo dojít o přestávce, když se učitelka připravovala na další hodinu. Policisté podezřelého zadrželi, při výslechu se ale nepřiznal. Incident už odsoudilo ministerstvo školství, které ho považuje za politováníhodný - vedle policie ho bude řešit i školní inspekce.

Podle informací záchranné služby utrpěla 61letá žena bodné zranění. „Měla hlubokou bodnou ránu v zádech,“ uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková. Žena prý byla v době příjezdu záchranářů při vědomí, jednalo se ale o těžké zranění v oblasti hrudníku - proto zasahující lékař přivolal vrtulník letecké záchranné služby z Prahy. „Nejprve jsme ji ošetřili, zároveň se podrobila všem nutným vyšetřením a v současné době je na jednotce intenzivní péče. Není v ohrožení života a nebylo zapotřebí žádného operativního zákroku,“ uvedla mluvčí střešovické nemocnice Jitka Zinke.

Případem se zabývá kriminální policie. „Mladík bude vyšetřován ve spolupráci se sociálkou, rodiči a tak dále. Půjde o složitější úkony v trestním řízení,“ uvedla mluvčí rakovnické policie Jana Žáčková. Policisté už studenta vyslechli, k činu se ale nepřiznal. Podle oslovených spolužáků spolu tito dva nikdy neměli žádný závažný problém, motiv činu bude šetřit policie.  

Ministerstvo školství útok odsoudilo, považuje ho ve srovnání s jinými zeměmi za ojedinělý. Česká školní inspekce by se podle mluvčího ministerstva Marka Zemana měla zaměřit na pravidla vnitřní bezpečnosti školy a jejich dodržování i na celkové klima na škole. Po prošetření případu ministerstvo zváží přijetí konkrétních opatření. 

Slavomil Hubálek, znalec oboru klinické psychologie

„Případy, kdy takto mladý pachatel napadne učitele, jsou u nás relativně řídké, ale ve světových statistikách se napadení učitele vyskytuje velmi často. (…) Na jednu stranu počet vražd a násilí ve společnosti klesá, ale na druhou stranu můžeme letos zaznamenat řadu případů agresí bez motivu, kdy nešlo o peníze, ani nic podstatného. Jsou to násilí uvnitř rodiny, často napadení rodičů nebo příbuzných. Ty případy jsou velmi brutální a podle mého mínění jsou odrazem určité hodnotové krize ve společnosti.“

V minulosti se stala podobná událost například ve Svitavách, kde v roce 2004 učeň středního odborného učiliště ubodal svého pedagoga. Šedesátiletého muže napadl při vyučování, učitel pak na následky zranění po převozu do nemocnice zemřel. Mladíka pak soud poslal na devět let do vězení.

V roce 2002 zbil 16letý žák učitelku ve speciální škole pro sluchově a mentálně postižené v jihočeských Vodňanech. Chtěl se tak patrně pomstít za to, že propadal z dějepisu a z němčiny. V roce 1998 zase zaútočil žák během vyučování na učitelku němčiny v soukromém gymnáziu v Rájci-Jestřebí. Celkem se během posledních 15 let odehrálo v Česku deset případů fyzického napadení učitele nebo vychovatele.