Těžba u Horního Jiřetína se rozšíří – pod zem

Horní Jiřetín – Důlní společnost Czech Coal rozšíří svoji těžbu u Horního Jiřetína. Vedle povrchových dolů vzniknou i jejich hlubinné protějšky, podle těžařů tak bude možné získat uhlí, ke kterému se velkorypadla nedostanou. Podle kritiků společnosti Czech Coal jde ale pouze o způsob, jak obejít těžební limity, které se týkají pouze povrchových dolů.

Zástupci důlní společnosti Czech Coal hovoří jednoznačně, jejím cílem je těžit pod povrchem pouze tam, kam se nedostanou velkorypadla. „Zadání je vydobýt část uhlí, které neumí vydobýt povrchová těžba,“ uvedl ředitel Dolu Centrum Pavel Lička.

Kritici těžby u Horního Jiřetína tvrdí, že důlní společnost mění taktiku, chce město, kam nemůže po povrchu, „dobýt“ zdola. „Ze dna dolu začít razit vodorovné štoly, kterými bude ložisko dobývat i za hranicí limitu,“ řekl Jan Rovenský ze sdružení Greenpeace. Podle Miroslava Otcovského z občanského sdružení Kořeny je ale lepší, pokud bude Czech Coal razit dolů, než rozšiřovat povrchovou těžbu. „Bylo by to lepší než vytěžit celý Jiřetín,“ řekl.

Pavel Lička ovšem upozornil, že těžební limity pro Czech Coal nadále platí a horníci se k městu nepřiblíží: „Jiřetín by zcela určitě padl, i kdyby to těžili horníci pod zemí.“ Šetrnou těžbu pod Horním Jiřetínem neumožňují podle horníků geologické podmínky. Navíc pro Czech Coal není podpovrchová těžba příliš zajímavá – důl v podzemí nikdy nevydělá tolik peněz jako šachta na povrchu.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)