Vánoční strom pro Prahu je z Holoubkova, z lesů Colloredo-Mansfeldů

Praha - Pražské Staroměstské náměstí letos o Vánocích ozdobí smrk ztepilý z lesů rodu Colloredo-Mansfeldů. Smrk vyrostl u obce Holoubkov v západních Čechách. Organizátorům trhů ho věnoval zdarma Jeroným Colloredo-Mansfeld, který získal západočeské lesy v 90. letech v restituci.

Asi 28 metrů vysoký strom je zdravý, má pěkný vzhled a díky nově vybudované cestě je i dobře dostupný pro těžkou techniku. Nyní ho ještě zkoumají dendrologové z brněnské Masarykovy univerzity. „Díky tomu se dozvíme i jeho stáří. Když ho ale viděli, informovali mě, že by vše mělo být v pořádku,“ uvedl provozní ředitel organizátora trhů společnosti Taiko Petr Hozák.

Vánoční strom vyrostl těsně vedle železniční trati; okolí trati letos majitel pozemků čistil. „Tohoto krásného stromu mu ale bylo líto, nabídl nám ho. Byla by škoda, kdyby ho jen tak pokáceli na dřevo,“ uvedl Hozák.

  • strom pokácí mistr ČR v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček 25. listopadu
  • slavnostní rozsvícení bude 1. prosince
  • tento den také začnou na Staroměstském náměstí vánoční trhy, potrvají do 1. ledna
  • trhy budou od 1. prosince do 13. ledna i na Václavském náměstí

Vloni zdobil Staroměstské náměstí smrk ztepilý, který vyrostl v chatové osadě Poteplí v Malých Kyšicích na Kladensku. Byl starý 70 let a vysoký 29 metrů. Pro potřeby trhů na náměstí byl o sedm metrů zkrácen.