Trať do Lovosic už je průjezdná

Úpořiny (Teplicko) - Dvě železniční tratě zablokovala dopolední nehoda servisního vagonu na severozápadě Čech. Vůz vykolejil na prasklé výhybce ve stanici Úpořiny. V místě se kříží dvě tratě, provoz tak musel být zastaven jak na trase z Teplic do Lovosic, tak i na jedné ze dvou kolejí z Ústí nad Labem do Bíliny. Odklízení následků nehody a opravy se protáhly do pozdních odpoledních hodin.

Vykolejila souprava patřící Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), sestavený z upraveného motorového vozu a vagonu s jeřábem. Mezi železničáři se takovému vlaku zpravidla přezdívá „dráteníci“, protože se používá hlavně k opravám trolejí. Zatímco motorový vůz ještě prasklou výhybku projel bez poškození, vagon už se v přímém směru neudržel a jeho zadní polovina odjela na druhou kolej. Hasiči ho pomocí hydraulického zvedáku vraceli na koleje dlouhé hodiny.

„Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Pravděpodobnou příčinou je závada na výhybce,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Škodu odhadl asi na 70 000 korun. Nehodu zřejmě způsobila prasklá pohyblivá část výhybky, takzvaný jazyk. Celá souprava SŽDC patří spíš k lehčím železničním vozidlům, přitom po trati z Ústí do Bíliny jezdí denně desítky těžkých nákladních vlaků. „To nás taky zarazilo. Ale do kolejnic člověk nevidí,“ řekl jeden z vyšetřovatelů.

Nehoda se stala v místě, kde se kříží dvě tratě. Zatímco z Ústí do Bíliny už osobní vlaky začaly brzy jezdit alespoň po jedné koleji a nákladní vlaky převzala trať přes Teplice, spoje z Teplic do Lovosic nahrazovaly až do odpoledne autobusy.