Silný vítr na severní Moravě zaměstnával hasiče celou noc

Ostrava - Kvůli silnému větru vyjeli moravskoslezští hasiči od včerejška k téměř 40 zásahům. Nejčastěji odstraňovali stromy a větve spadlé na silnice nebo zapletené do elektrického vedení. Dvakrát museli zabezpečit také uvolněné plechy na střechách a dnes ráno i poničenou střechu ve Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku. Vítr také vyřadil z provozu beskydské lanovky.

Vítr poničil střechu domu ve Frenštátu. „Kvůli silnému větru se sloupla a převrátila plechová krytina na polovině staršího patrového objektu,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Plech podle něj hasiči museli odřezat na ploše 17 krát pět metrů, tedy asi z poloviny střechy. Zbytek střechy přibili hřebíky.

Hasiči měli nejvíce práce především v noci na dnešek a během dnešního rána. Nejčastěji zasahovali na Frýdecko-Místecku, kam dosud vyjížděli ke 23 případům, a pak také na Bruntálsku, vyráželi převážně do horských oblastí. „Zbývající čtyři okresy Moravskoslezského kraje jsou zatím klidnější,“ podotkl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Dodal, že podle informací hasičů v souvislosti se silným větrem nebyl nikdo zraněn, padající stromy nepoškodily ani žádné automobily. Mimo provoz jsou všechny lanovky v Beskydech, jinak ale horská služba žádný zákaz pro turisty nevydala.

Telefonát Jany Dronské (zdroj: ČT24)