Fantoma olomouckých barů chytili po pátém přepadení

Olomouc – Muže, kterého podezírají z přepadení pěti barů v Olomouci a Litovli, dopadli kriminalisté. Při činech ukradl útočník celkem 230 tisíc korun a ohrožoval pracovníky barů zbraní. Nikdo však při přepadeních nebyl zraněn. Muž řekl policistům, že bary přepadával kvůli svým dluhům.

Obavy, které se šířily po nočních barech v Olomouci a okolí, jsou pravděpodobně u konce. Po muži, který od konce října přepadával bary na Olomoucku, pátraly desítky kriminalistů a nakonec uspěly. Lupič byl podle zástupce vedoucího olomouckých policistů Jiřího Musila velmi opatrný. „Vybral si komplice – ženu, která mu bary pomáhala vytipovat. Precizně se maskoval tak, aby znemožnil svou identifikaci a aby znemožnil i vytvoření stop, podle kterých bychom jej usvědčili. Používal různé oděvní součástky, návleky na boty, rukavice, kápi s otvory pro oči či kapuci,“ poukázal policista.

Nakonec se třicetiletému muži stalo osudným v pořadí páté přepadení baru, kterého se dopustil v Litovli. Policisté již předpokládali, o koho se jedná, a čekali na něj, až se vrátí s lupem domů. V jeho autě poté našli střelné zbraně, rukavice či kápi, kterou používal. „Minulý týden jsme v souvislosti s loupežemi naplánovali dvoudenní akci zaměřenou na kontroly heren a barů. Nebylo lehké vytipovat herny, kde by se mohl pachatel pohybovat. Dopaden byl i se spolupachatelkou hned první den akce,“ přiblížil policejní mluvčí Petr Tománek.

Telefonát Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

První přepadení se odehrálo 25. října v baru v Žerotínové ulici v Litovli, o pět dní později se útočník znovu objevil, a to v olomouckém baru na třídě Míru. Potřetí přepadl na začátku listopadu bar v ulici Kmochové v Olomouci a poté další provozovnu v olomoucké místní části Lazce. Na závěr se vrátil do Litovle, kde jeho „tah“ po barech na Olomoucku skončil.

Podle policistů byl v minulosti devětkrát soudně trestán a nyní je v podmínce. Muž své jednání prý nepopírá, tvrdí, že jej k tomu dohnaly dluhy. Peníze už u něj policisté nenašli. Muži i jeho třiadvacetileté pomocnici hrozí až deset let vězení.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)