Ústí nechce mít z centra popelník, kuřáky hlídají kamery

Ústí nad Labem – Magistrát v Ústí nad Labem začal bojovat s ulicemi plnými nedopalků od cigaret. Jen za zametání chodníků totiž město od začátku roku zaplatilo skoro pět milionů korun. Jako hlavní zbraň používají strážníci kamery. Bez nich přistihnou kuřáka při odhození zbytku cigarety jen stěží. Přímo před hlídkou si totiž lidé dávají pozor. Kamerový záznam ale funguje jako důkaz.

Strážníci se na kamerách zaměřují na ty, kteří svou cigaretu už téměř dokouřili. Hlídka mezi tím čeká ukrytá za rohem. „Stojí tam skupinka čtyř lidí, jedna žena, tři muži. Ten s kapucou na hlavě odhodil nedopalek na zem,“ hlásí strážník z kamerového centra svým kolegům na ulici. 

Během prvních dvaceti minut policie zaznamenala tři přestupky, a to jen na hlavním ústeckém náměstí. Další ulice přijdou na řadu později. „Určitě nikdo nechceme, aby z centra města byl jeden velký popelník,“ uvedl zástupce ředitele Městské policie Ústí nad Labem Jan Novotný. Strážníci věří, že lidé si o kontrolách mezi sebou řeknou a dají si větší pozor. Až začnou nedopalky opět přibývat, akci zopakují.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)