Karlovy Vary přijdou o hotel Brix, další budovy majitelé opraví

Karlovy Vary – Majitele rozpadajících se budov v Karlových Varech začala radnice tlačit k jejich opravě nebo demolici. Poukazuje na nebezpečí, které chátrající budovy představují – a má úspěch. Například Národní dům nebo prvorepublikovou Spořitelnu začali majitelé opravovat, zatímco ruinu někdejšího hotelu Brix vlastník rozebírá.

Kdysi vyhlášený hotel Brix chátrá posledních dvacet let a dostal se do stavu, ve kterém již je jeho záchrana nemožná. Majitel, který budovu koupil již ve zbědovaném stavu, se nyní na žádost magistrátu rozhodl nechat 80 let starou stavbu zbourat, na jejím místě vznikne jiná budova. „Hotel v této části myslím není vhodný. Budou tam rezidenční byty, přízemí a částečně první patro bude komerční,“ nastínil vlastníky hotelu Brix Josef Kopstein.

Snaha magistrátu o zlepšení stavu chátrajících budov je patrná i na jiných místech. Například v centru začaly opravy Národního domu nebo prvorepublikové Spořitelny. Jejich majitele teď město donutilo začít s rekonstrukcí. „Jsme rádi, že se konečně ledy pohnuly,“ podotkl náměstek primátora Jiří Klsák.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Trnem v patě Karlových Varů ovšem stále zůstává torzo železobetonové budovy, kde měla v 80. letech vzniknout mototechna, ale nedostavěla se. Často ji teď navštěvují zloději, kteří narušují konstrukci stavby a ohrožují tak lidi na přilehlé cestě, která vede do nákupních center. Magistrát už investoval desítky tisíc korun do zabezpečení areálu, se stavbou ale nic nenadělá – současný majitel ignoruje výzvy stavebního úřadu k údržbě a stavebním úpravám. Zatím město nemůže udělat více. „V případě, že by byl opravdu v havarijním stavu, můžeme nařídit demolici. Ale u tohoto objektu ještě nejsme v situaci, že by byl v havarijním stavu,“ uzavřel mluvčí magistrátu Jan Kopál.