Vsetín zatočil s pouličními prodejci

Vsetín - Přibývá obcí a měst, které se rozhodly zakázat podomní a pochůzkový prodej. Radnice tak chtějí obyvatele chránit před nevýhodnými smlouvami, nekvalitním zbožím, ale také před vykradači bytů. Nejnověji se podomní prodej rozhodli zakázat ve Vsetíně. Kdo zákaz poruší, může zaplatit pokutu až 200 tisíc korun.

Oslovování zákazníků na ulici nebo nezvané návštěvy například přímo doma přijdou po Novém roce pochůzkové prodejce draho. V první fázi budou vsetínští strážníci napomínat a vysvětlovat, od ledna ale začnou nekompromisně pokutovat.

Vsetín se tak připojil k dalším městům, která chtějí s podomním prodejem skoncovat. Už předloni se k tomu odhodlal Hodonín a před půl rokem Brno-střed. Starostové si tento krok pochvalují. „Odezvu lidí nemáme žádnou, což je v tomto případě dobře,“ poznamenal Roman Burián, mluvčí brněnské radnice. Ani z Brna ale podomní prodejci nezmizeli docela, pár jich to stále zkouší. 

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Pozitivní odezvu zákaz vyvolává i u Sdružení obrany spotřebitelů Jihomoravského kraje. „Vážíme si každé aktivity, která bude chránit naše spotřebitele,“ řekla Gerta Mazalová ze sdružení.

Města a obce se zákazem podomního nebo pochůzkového prodeje už se počítají na desítky. Vyhlášky ale neomezují ty prodejce, které si klienti na návštěvu předem sami objednají, a netýkají se ani dobrovolníků při charitativních sbírkách.