Zakladatele dvorské safari připomene jeho dcera i nový ředitel zoo

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) – Zoolog a zakladatel safari v zoologické zahradě ve Dvoře Králové Josef Vágner bude mít muzeum. Jeho dcera Lenka Vágnerová se rozhodla, že jeho památku připomene, je totiž přesvědčena, že představitelé zoo na svého předchůdce zanevřeli a nijak ho nepřipomínají. Nový ředitel to ale chce změnit.

Expozici představující život a odkaz jejího otce se Lenka Vágnerová rozhodla vytvořit ve svém domě. Až ji dokončí, návštěvníci spatří například plastiky afrických kmenů, exotické zbraně či obrazy. „Máme tady nádherné věci dovezené z Indie,“ řekla Lenka Vágnerová. Předmětů, které Josef Vágner nasbíral, je mnoho a výstavní prostory bohatě zaplní. Návštěvníci zhlédnou také dokumenty, například o tom, jak Josef Vágner založil safari.

Muzeum, které připravuje Lenka Vágnerová, by se mělo otevřít v květnu příštího roku k nedožitým pětaosmdesátinám zakladatele safari.

Zatímco Lenka Vágnerová pečuje o odkaz svého otce, který zemřel před dvanácti lety, v zoologické zahradě se návštěvníci o bývalém řediteli mnoho nedozvědí – a to přesto, že v jejím čele stál přes dvě desetiletí a založil místní hlavní atrakci, safari. Lenka Vágnerová patřila ke kritikům minulé ředitelky dvorské zoologické zahrady Dany Holečkové, která však už v ředitelském křesle nesedí. Její nástupce Přemysl Rabas potom slibuje, že zoo památku zakladatele safari výrazněji připomene. „Cest je víc, jako jestli bude mít inženýr Vágner do budoucna v zoologické zahradě pojmenovaný pavilon nebo safari nebo bude mít nějaké malé muzeum,“ přemýšlel Rabas, který stane v čele zoo od 1. prosince. Sám vlastní luky a šípy, které mu Josef Vágner věnoval a mohly by některou expozici obohatit.

Josef Vágner řídil královédvorskou zoologickou zahradu v letech 1965 až 1987. Při expedicích do Afriky, které podnikl, získal pro svoji zoo některá zvířata, africká safari ho také inspirovala k obdobné expozici ve Dvoře Králové. Samotná safari se však otevřela veřejnosti až v roce 1989, poté, co Vágner z čela zoologické zahrady odešel. Loni byla otevřena i pro automobily.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)