Jirkov šetří na osvětlení, svítí LED diodami

Jirkov - Tři stovky nových svítidel s LED diodami nechala v rámci obnovy veřejného osvětlení nainstalovat radnice v Jirkově na Chomutovsku. Technologie svítivých diod se už delší dobu využívá v domácnostech nebo ve světlometech aut, osvětlení ulic je ale v tomto směru novinkou. Investice do bezúdržbového osvětlení městu pomohou v budoucnu udržet nízké náklady na veřejné osvětlení.

Nové osvětlení slouží od počátku listopadu v Březenci u Jirkova a v městské části Staré Vinařice. Rozdíl je patrný na první pohled, proti starým výbojkovým lampám svítí ty s LED čipy mnohem jasněji. Výhody mají ale i další. Výbojka potřebuje k provozu téměř 300 wattů, nové svítidlo si vystačí s pouhými 20 watty. To je více než devadesátiprocentní úspora elektrické energie. Podle starosty Jirkova Radka Štejnara (ČSSD) ušetří radnici miliony. „V tomto měsíci se předal jeden spínací okruh, který je vyzbrojen LED technologií, a tento okruh nám uspoří ročně asi půl milionu korun,“ říká Štejnar. 

První okruh stál dva a půl milionu, investice se podle starosty vrátí do pěti let. Celý projekt byl financován z úvěru, který městu uspořil další peníze. „Evropská investiční banka nám hradí úroky z tohoto úvěru, čili celá investice je pro město velmi výhodná,“ dodává Štejnar.

Další peníze může město ušetřit na údržbě. Výbojkové lampy se musí několikrát v roce čistit, zatímco LED svítidla vyžadují minimální údržbu. Navíc mají mnohem větší životnost, výrobce udává až padesát tisíc hodin. To v praxi znamená, že Jirkov jimi může svítit následujících deset až dvanáct let. Radnice plánuje postupně vyměnit všechny pouliční lampy ve městě.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)