Vůbec poprvé stanou úředníci před soudem kvůli černé stavbě

Brno - Vůbec poprvé se kvůli černé stavbě ocitnou před soudem liknaví zaměstnanci stavebního úřadu. Žalobce viní dva referenty z městské části Brno-sever, že nezasáhli proti budování rodinného domu, který dodnes nemá jediné razítko. Dřevostavbu v Soběšické ulici v Brně postavil loni majitel na zahradě svého rodinného domu načerno a proti vůli sousedů.

Stavební úřad Brno-sever nejprve se stavbou souhlasil, později ji ale zakázal. I přesto majitel během krátké doby postavil patrovou dřevostavbu v těsné blízkosti okolních domů. Ledabylost úřadu, který o pokračování stavebních prací věděl, kritizovala i zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

Bývalý šéf stavebního úřadu Miroslav Kreisl a referentka Hana Rézlová si tentokrát vyslechli obžalobu. Korupce jim prokázána nebyla, úředníky ale policie stíhá za maření úkolu úřední osoby.

Podle odhadů stavebních úřadů se do nejrůznějších rozporů se zákonem dostane zhruba každá desátá stavba. Závažné porušení pravidel úředníci řešili a řeší dlouhou dobu například u vily ústeckého podnikatele Patrika Oulického nebo u vily Miloše Holečka v Pardubicích. V Brně Syrovicích developer dokonce postavil bez povolení část satelitního městečka. Ani to se nakonec bourat nebude. Stavitelé většinou vyváznou s pokutou.

Reportáž Petra Malého o černých stavbách (zdroj: ČT24)