„Rathův“ pavilon boleslavské nemocnice se otevírá

Mladá Boleslav – Nový pavilon interních oborů otevřela mladoboleslavská Klaudiánova nemocnice. Stavba je označována za kontroverzní, protože tendr na vybavení pavilonu je jedním z důvodů stíhání bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Firma, která připravovala tendr na dostavbu, tehdy patřila trestně stíhanému Filipu Bušinovi a o zakázce samotné rozhodla tzv. losovačka.

Přes kontroverze spojené se stavbou, jsou Mladoboleslavští rádi, že nový pavilon interních oborů mají. "Pavilon nabízí hlavně lůžkový standard roku 20122013, jedno- a dvoulůžkové pokoje a centralizovanou péči pacienta s onemocněním interních chorob pod jednou střechou," řekl ředitel Klaudiánovy nemocnice Luděk Kramář. Pacienti se do pavilonu začnou stěhovat během týdne, do Vánoc by v něm již měly být i všechny ambulance.

Nový pavilon chce Klaudiánova nemocnice využít k vyjednávání se zdravotními pojišťovnami. Stávající smlouvy jí vyprší na konci roku. „Čekáme, jak se bude vyvíjet situace v ostatních krajích a podle toho zaujmeme nějaké stanovisko. Budeme rozhodně postupovat všechny nemocnice jednotně,“ podotkl ředitel Kramář.

Nový pavilon má sedm podlaží, dvě podzemní slouží jako parkoviště. V přízemí sídlí lékárna a ambulance, v prvním patře je gastroenterologie a specializované vyšetřovny. Druhé až čtvrté patro zaplnila tři lůžková interní oddělení po 29 lůžkách, v pátém patře sídlí jednotka intenzivní péče s 22 lůžky a v posledním technické zázemí a lékařské pracovny. Pro veřejnost bude pavilon zpřístupněn v rámci dne otevřených dveří ve čtvrtek od 13:00 do 18:00 hodin.

I kvůli podezřením spojeným se stavbou pavilonu se Středočeský kraj chystá omezit další zakázky, zatím bude stavět jen smluvně zavázané rozestavěné stavby. Pro další tendry chce hejtman Josef Řihák vytvořit oddělení nebo odbor, který bude výběrová řízení vyhlašovat a provádět. Odpovědnost potom podle hejtmana ponesou úředníci.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Policie řeší taky zakázky v kladenské a kolínské nemocnici. V Mladé Boleslavi kritizovali projekt interny i někteří zaměstnanci. Nelíbilo se jim losování firem i to, že vítěz si najal na stavbu další firmu.
„Byla otázka, za jakých podmínek se začalo stavět a stavělo, ale ten celkový výsledek bereme obrovsky kladně,“ uzavřel lékař Radek Langer.