Liberecký kraj povede Půta a neparlamentní strany

Liberec – Novým libereckým hejtmanem je Martin Půta z vítězného uskupení Starostové pro Liberecký kraj. Svůj hlas mu dalo 23 ze 44 přítomných zastupitelů. Hlasovali ale pouze koaliční starostové a zastupitelé Změny pro Liberecký kraj. 15 zastupitelů KSČM a ČSSD ještě před hlasováním ze sálu na protest odešlo, zastupitelé ODS nehlasovali. Důvodem byla napjatá povolební jednání i sporné odstoupení jedné zastupitelky Změny. Liberecký kraj byl posledním, který po říjnových volbách ještě nové vedení neměl.

„Chci příští čtyři roky usilovat o otevřený, odpovědně hospodařící kraj, který bude vstřícný ke svým obyvatelům, bude vstřícný k městům a obcím a bude dobře komunikovat s podnikatelským a neziskovým sektorem,“ řekl Půta po svém zvolení. Usilovat chce také o to, aby se návrhy, názory a představy zastupitelů projednávaly bez ohledu na to, za kterou stranu byl zastupitel zvolen.

Po složitém vyjednávání vznikla v kraji křehká koalice Starostů a Změny pro Liberecký kraj, která má většinu jednoho hlasu – 23 z 45 zastupitelů. Již ustavující zasedání mohlo přerůst v koaliční krizi. Zastupitelka za Změnu pro Liberecký kraj Blanka Nedvědická je v zahraničí a nemohla se vrátit na ustavující zasedání. Situaci ale vyřešila, když se vzdala mandátu ve prospěch náhradníka, který na zasedání přijít mohl. Rezignace s datem 27. listopadu se ale stala tématem opoziční kritiky v dvouhodinové rozpravě před hejtmanskou volbou. Nedvědická ji totiž podepsala už s předstihem. „Budeme požadovat přezkoumání této rezignace,“ uvedla zastupitelka Lenka Kadlecová (ČSSD).

Nové vedení Libereckého kraje

  • hejtman: Martin Půta (SLK)
  • statutární náměstek, náměstek pro zdravotnictví, tělovýchovu a sport: Zuzana Kocumová (ZpLK)
  • náměstek pro ekonomiku, investice, správu majetku a informatiku: Marek Pieter (SLK)
  • náměstek pro cestovní ruch, památkovou péči a kulturu: Hana Maierová (SLK)
  • náměstek pro životní prostředí a zemědělství: Josef Jadrný (ZpLK)
  • radní pro školství, mládež a zaměstnanost: Alena Losová (ZpLK)
  • radní pro sociální věci: Petr Tulpa (SLK)
  • radní pro dopravu: Vladimír Mastník (SLK)
  • radní pro hospodářský a regionální rozvoj, evropské projekty a rozvoj venkova: Ivana Hujerová (ZpLK)

Zastupitelé dnes zvolili také osm nových zástupců Libereckého kraje v regionální radě ROP Severovýchod. Starostové tam mají čtyři zástupce - Martina Půtu, Hanu Maierovou, Vladimíra Mastníka a Petra Tulpu. Tři zástupci jsou ze změny - Zuzana Kocumová, Ivana Hujerová a Jan Korytář. Osmý zástupce je Otakar Špetlík z ODS.  

V opozici v Libereckém kraji zůstanou obě někdejší velké strany, jejichž zástupci byli předchozími hejtmany – ČSSD i ODS. Ani s jednou z těchto stran se nechtěla spojit Změna pro Liberecký kraj. Starostové sice nabízeli mimokoaliční spolupráci, ale to zase odmítli občanští i sociální demokraté. V opozici skončila také komunistická strana. Končící hejtman Stanislav Eichler politiku opouští. V krajských volbách nekandidoval a v senátních prohrál. Budoucnost teď vidí například v poradenství.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)