Pozemky bez továrny koupí Prostějov zpět

Prostějov – Vykoupit od firmy Modřany Power zpět pozemky v průmyslové zóně se rozhodlo vedení Prostějova. Město odstoupí od vzájemné smlouvy, za půdu zaplatí 24 milionů korun, protože od 30 milionů, kolik činí hodnota pozemků, odečte 6 milionů jako penále za to, že firma v průmyslové zóně nepostavila slíbenou továrnu.

Náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil při jednání zastupitelstva o vykoupení pozemků uvedl, že společnost Modřany Power na posledním jednání s vedením města naznačila, že by slíbená továrna nakonec mohla vzniknout, ale nemusí se tak stát v Prostějově. „Z rozhovoru vyplynulo, že Prostějov je pouze jedním z možných míst, kde může areál vyrůst. Další vytipovaná lokalita je někde v jižních Čechách,“ uvedl Pospíšil.

Vladimír Machát z Modřany Power však již dříve uvedl, že firma Prostějov opustit nechce. „Náš zájem investovat v prostějovské průmyslové zóně trvá, je jen otázka, kdy budeme schopni závod vybudovat. Věřím, že se s městem dohodneme,“ řekl.

Firma koupila v průmyslové zóně dva pozemky o rozloze 73 tisíc metrů čtverečních. Loni na nich měla postavit výrobní závod, ale od záměru ustoupila. Podle Vladimíra Macháta vznikl záměr v době, kdy rostl zájem o energetická zařízení, ten však již poklesl. Jelikož firma závod v termínu nezkolaudovala, magistrát jí vyměřil penále, které za každý měsíc prodlení činí 100 tisíc korun.

Jakmile radnice pozemky od společnosti Modřany Power odkoupí zpět, hodlá je pronajmout některému z investorů. „Může se přihlásit více zájemců a nejvýhodnější nabídka zvítězí,“ podotkl Pospíšil. Pokud firma Modřany Power na odstoupení od smlouvy na pozemky nepřistoupí, tak je prostějovská radnice připravena spor řešit soudně.

Situaci s pozemky prodanými společnosti Modřany Power komplikuje zástavní právo, které na ně kvůli úvěru pro tuto pražskou společnost má GE Money Bank. Prostějovská radnice tvrdí, že zástavní právo bylo zřízeno v rozporu s kupními smlouvami, jelikož úvěry se netýkaly stavby závodu. Zástavní právo nedávno odradilo firmu MPS Holding, která chtěla pozemky od Modřany Power koupit a postavit na nich svůj závod.

Průmyslová zóna v Prostějově se začala budovat ve druhé polovině 90. let, prvním investorem byla textilka Toray. Celá zóna je nyní obsazená.