V brněnské mešitě se střílelo z airsoftové pušky, muslimové se bojí reakce

Brno – Před čtyřmi lety si do brněnské mešity čeští muslimové přinesli airsoftové zbraně, stříleli na terč a fotili se u toho v nejrůznějších pózách. Fotky teď zveřejnil na svém blogu na serveru iDNES.cz bývalý brněnský muslim Lukáš Lhoťan. Muslimové se bojí, že by mohly vyvolat protiislámské nálady. Lhoťan, který arisoftovou pušku tehdy do mešity přinesl a pořídil i fotografie, se už před dvěma lety rozešel s brněnskou komunitou muslimů ve zlém. Někteří proto za jeho krokem vidí snahu se pomstít.

Fotografie zachycují Lukáše Větrovce. S airsoftovou zbraní, kterou by laik nerozeznal od samopalu, stojí nebo leží na zemi a míří na připravený terč. Snímky vyvolaly u muslimské komunity v Brně pohoršení. „Toto považujeme za obdobu nacistického tažení proti Židům v minulém století. Budeme jednat s právníky, jaké jsou možnosti, protože je šíření nenávisti proti komunitě, která za nic nemohla a nic netušila,“ reagoval na fotografie předseda islámské nadace v Brně Muneeb Hassan AlRawi.

Lhoťan se totiž už dříve rozešel s brněnskou komunitou muslimů ve zlém. Byl to také on, kdo před rokem zveřejnil nahrávku Větrovcova nenávistného kázání o boji s židy. Podle policie byl obsah nahrávky trestný, protože ale pocházela z roku 2009, čin byl promlčený. Větrovec po zveřejnění nahrávky přestal v mešitě kázat. Nyní žije na Slovensku.

Bouře mezi brněnskými muslimy (zdroj: ČT24)