Nesněží, vzduch je čistý, ale hrozí náledí

Praha – Sníh, jehož příval ve čtvrtek ochromil severozápadní část Čech, už téměř nepadá. Výjimkou je Liberecký kraj, kde již v noci připadlo až 15 centimetrů sněhu a stále padá další. Příchod studené fronty ale přinesl úlevu všem, které v minulých týdnech trápil smog, s chladnějším počasím se pročistil vzduch, prach už nezůstává téměř nikde. Dozvuky čtvrteční kalamity jsou však znát v dopravě. Až pozdě dopoledne byla uzavřena přeshraniční silnice v Hoře Svatého Šebestiána, na několika tratích stále nejezdí vlaky. Navíc se může tvořit náledí.

VAROVÁNÍ ČHMÚ

Hrozí náledí v Karlovarském, Plzeňském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Varování platí od 18:00 do sobotních 10:00.

Nejvýznamnější silnicí, kterou kalamita postihla, byla státní silnice I/7 severně od Chomutova. Od čtvrtečního odpoledne byla uzavřena, podle silničářů hlavně kvůli nesjízdnosti navazujícího úseku v Sasku. Po desáté dopoledne již byly silnice i hraniční přechod v provozu. „Silnice je upravená, ale je třeba zvýšené opatrnosti, protože tam stojí odstavené kamiony,“ varovala ovšem policejní mluvčí Marie Pivková.

Všechny silnice tak jsou sjízdné, meteorologové ale varují před náledím. Upozornění platí od šesti večer do deseti ráno v sobotu pro Karlovarský, Plzeňský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Může se vyskytnout i na hlavních státních komunikacích. „Motoristé by měli zvolnit a jezdit se zvýšenou opatrností. Pozor by si měli dát hlavně řidiči kamionů, mohou mít problémy ve stoupáních,“ upozornil Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Zejména na horách jsou některé regionální silnice pokryty vrstvou sněhu.

V noci přišla zima i do Krkonoš a vlekaři v nejvýš položených střediscích mohli začít s umělým zasněžováním. Přírodního sněhu je tam zatím stále ještě málo. Pokud ale mráz vydrží, první vleky by se mohly rozjet už v polovině příštího týdne.

Kalamita postihla hlavně vlaky

Železnici tentokrát postihla západočeská zimní kalamita pravděpodobněji výrazněji než silniční dopravu. Na několik tratí totiž popadaly stromy. Ve čtvrtek a znovu v noci přehradily hlavní tah z Prahy na západ Čech, od večera až do dopoledne nejezdily také vlaky mezi Kladnem a Rakovníkem. Kvůli nesjízdným tratím byl přerušen provoz také na dvou vedlejších tratích na Chebsku – do Hranic v Čechách a saského Bad Brambach. „Naštěstí se všechny tyhle patálie obešly bez zranění,“ podotkl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

K poledni se podařilo tratě zprůjezdnit, uzavřen zůstal pouze úsek u Bad Brambach, kde je výluka kvůli nesjízdné trati na německé straně. Odpoledne ale popadaly další stromy a zhruba na hodinu zablokovaly trať mezi Mikulášovicemi a Dolní Poustevnou ve Šluknovském výběžku.

Zimní noc potmě

Kromě dopravy způsobil příchod zimy také problémy s dodávkami elektřiny. Kolem desáté hodiny večer přestalo svítit sedm obcí na Chomutovsku. Podle mluvčí ČEZ Soni Holingerové způsobily výpadek stromy, které spadly na vedení vysokého napětí. Nejvíce poškozená místa opravili technici již v noci, ráno v opravách potrhaného vedení pokračovali a během dopoledne obce opět napojili.

Na Moravě bude stále teplo

Během dne zůstane počasí klidné. Sněhové přeháňky se budou vyskytovat pouze místy, objevit se mohou zejména na severu republiky. V Čechách očekávají meteorologové teploty -1 až 3 stupně celsia, na Moravě ale bude tepleji – kolem 5 stupňů. Nadále platí varování před tvorbou náledí.

Počasí o víkendu

Noc bude chladná, teploty se budou pohybovat kolem -4 stupňů Celsia, místy mohou klesnout až na -8 stupňů.

V sobotu očekávají meteorologové podobné počasí jako v pátek – ojediněle může sněžit, většinou ale bude den beze srážek. Teploty se budou pohybovat kolem nuly (-2 až +2 stupně celsia). Ráno se mohou tvořit mlhy, hrozí také náledí.

Příliš jiné to nebude ani v neděli, místy se objeví sněhové přeháňky nebo slabé sněžení, teploty se budou pohybovat mezi -1 a 3 stupni. Během obou víkendových dnů má napadnou do 5 centimetrů sněhu.