Ke Slavkovu přijelo 900 vojáků, přivezli i historické dělo

Slavkov u Brna – Tradiční rekonstrukce bitvy u Slavkova přivedla letos na jižní Moravu 900 aktivních milovníků historie z jedenácti zemí. Scéna, kterou se rozhodli ztvárnit, připomíná okamžiky nedlouho před koncem bitvy – rozhodující útok a ústup rakouských a ruských vojsk.

Rekonstrukce bitvy, při které se před 207 lety u Slavkova střetla vojska Francie, Rakouska a Ruska, začala na Prateckých výšinách, ústup zavede vojáky až k sousedním obcím Křenovice a Zbýšov a ke Slavkovu. Na představení 900 vojáků s 60 koňmi a patnácti děly se přijelo podívat přes deset tisíc diváků. „Návštěvnost byla ve srovnání s loňskem mírně vyšší, za což vděčíme krásnému počasí,“ uvedl organizátor akce Miroslav Jandora.

Pro příznivce historické vojenské techniky je letošní Slavkov zajímavý zejména kvůli unikátnímu dělu s bronzovou hlavní. Bylo vytvořeno pro Napoleonovu armádu. Je po renovaci a nedávno ho získal český sběratel.

Bitva u Slavkova známá též jako „bitva tří císařů“ přivedla na bojiště na jižní Moravě 75tisícovou francouzskou armádu a o něco silnější spojené vojsko Ruska a Rakouska. Tyto státy krátce předtím vytvořily s Anglií třetí protinapoleonskou koalici, která však neměla dlouhého trvání. Ke střetu obou vojsk došlo 2. prosince, k francouzskému vítězství přispělo špatné rozestavění spojeneckých vojsk a především nečekaný úder hlavní Napoleonovy armády z mlhy. Ačkoli Francie zvítězila, Napoleonovi zkazila oslavy zpráva o říjnovém zničení jeho flotily v bitvě proti Angličanům u Trafalgaru, která za ním krátce po Slavkovu došla. Přesto se mu podařilo třetí koalici rozbít, Rakousko utrpělo výrazné územní ztráty, ruská vojska se stáhla a Anglie se ocitla v izolaci.

V bitvě u Slavkova zahynulo na 20 tisíc vojáků. Historikové odhadují, že počet následných obětí z řad obyvatel Moravy byl až dvojnásobný.

Vstup Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)