Plzeň jde s cenami nájmů dolů, zdražení nepřineslo efekt

Plzeň - Revoluci v bydlení chystá Plzeň. Městské byty teď budou dostupnější a nájmy dokonce i levnější, klesnou až o 20 procent. Radnice před rokem zdražila nájmy na maximum. Jenže drahé byty lidé nechtěli a městské kase začaly chybět peníze. K nastěhování je nyní v Plzni připraveno sto čtyřicet bytů, další tři stovky by město potřebovalo naplnit.

Na městské byty se čekalo několik let, zájemce musel mít peníze na nájem dopředu i na nutné rekonstrukce. To se teď změní, na některé byty se bude čekat sotva měsíc. „Základní podmínkou je, že člověk má příjem. To znamená je zaměstnán, případně má důchod,“ říká vedoucí bytového odboru Zdeněk Švarc.

Další zásadní změnou je cena. Byty nižší kategorie budou levnější až o dvacet procent. Nájem za šedesát metrů čtverečních byl do nynějška skoro čtyři a půl tisíce korun, po slevě je to o necelou tisícovku méně. 

Město má problém hlavně s velkými byty. Lidé o ně nemají zájem, protože jsou drahé. Radnice se tak rozhodla pro radikální řez - z jednoho velkého bytu udělá dva menší a nájmy rozdělí.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)