Nové Sedlo zaplnila auta ze zpoplatněné R6

Nové Sedlo (Sokolovsko) – Za viníka popraskaných zdí domů a značně přeplněné silnice považují obyvatelé Nového Sedla na Sokolovsku stát, který zpoplatnil nedaleký úsek rychlostní silnice R6. Řidiči ve velkém rychlostní silnici objíždějí, Novosedelští proto nyní sepisují další petici za omezení nákladní dopravy nebo snížení rychlosti.

Rychlostní silnice R6 mezi Karlovými Vary a Chebem je zcela izolovaná od všech dalších rychlostních silnic a dálnic v Česku. Přesto musí mít každý, kdo na ni vjede, dálniční známku nebo palubní jednotku pro placení mýta. Řidiči protestují, ale Ředitelství silnic a dálnic nechce ustoupit. Výsledkem proto jsou přeplněné souběžné silnice.

Příliv aut se nelíbí obyvatelům obcí, kterými silnice procházejí. Novým Sedlem projíždí asi třikrát více aut než dříve. Výsledky jsou zřejmé: Nejméně třem domům popraskaly zdi, z budov odpadává omítka. Trhliny jsou hlavně vidět kolem trámů. „Už tam strčí i krabičku od sirek,“ přiblížil novosedelský starosta Martin Loukota. Značku, která v minulosti zakazovala vjezd aut nad 5 tun, přitom připomíná jen betonová patka. Novou úřady nechtějí povolit. 

Poškození lidé sepsali petici. Nepodepisují ji pouze obyvatelé Nového Sedla – v okolí obce Hory chtějí dopravní značkou snížit rychlost, v Loučkách zase hmotnost projíždějících aut. Podle iniciátora petice už ji podepsalo několik stovek lidí.

Dosazení značek, které by z obcí vyvedly přinejmenším nákladní dopravu, není podle úřadů možné. Podle mluvčího karlovarského magistrátu Jana Kopála se proti ní postavili policisté i krajská silniční správa.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)