Domobrana není potřeba, tvrdí úřady po půl roce

Chomutov – Nový argument pro zrušení městské domobrany našla chomutovská radnice. Podle úředníků členové občanských hlídek za půl roku od vzniku nenahlásili ani jeden přestupek nebo trestný čin. Radnice proto tvrdí, že domobrana ve městě nemá větší smysl. Její členové ale tvrdí, že jim práci komplikuje právě radnice a policisté.

„Když někoho přepadnou, zavolá – přijedeme, pomůžeme,“ sliboval v červnu člen první hlídky chomutovské domobrany František Císař. Lidé ale tvrdí, že žádné dobrovolné hlídky ve skutečnosti ulicemi neprocházejí. To zakladatel domobrany Petr Kubaczka vysvětluje tím, že jeho muži hlídkují pouze, když jim vyjde volný čas.

Chomutovský magistrát i jeho strážníci ovšem poukazují, že kromě hlídek nejsou vidět ani žádné výsledky. Slibovanou spolupráci domobrana nenavázala. Podle Petra Kubaczky je ale v tomto případě vina na straně úřadů. „Jestli se dozvím na jednání se zástupci magistru a policie, že si nás nepřejí, tak potom je zcestné, abych jim dával nějaké informace,“ řekl.

Velitel městské policie Jan Řehák hovoří o porušení dohody. Současně odkazuje na druhý projekt občanských hlídek, který v Chomutově vznikl. Tzv. asistenti prevence kriminality, kteří městem procházejí, za posledního půl rou upozornil na šest tisíc problémů, například nelegální skládky. Pravomoci mají přitom stejné jako domobrana nebo kterýkoli jiný občan.

Domobrana se nechce vzdát. Plánuje letákovou kampaň na svoji podporu. 

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)