Zatýkání v Kolíně mohlo souviset s přihlašováním ojetin

Kolín – Středeční zatýkání na kolínské radnici podle informací Českého rozhlasu zřejmě souviselo s vyšetřováním podvodů při přihlašování ojetých vozidel. Policisté zamířili na městský dopravní odbor, oficiálně zatím důvod zatýkání neoznámili. Jediné, co policejní mluvčí sdělila, bylo, že akce, která začala na kolínské radnici ve středu odpoledne, stále pokračuje.

Oficiální policejní vyjádření bylo strohé. „Policie prošetřuje trestnou činnost skupiny osob, ve které mohou figurovat i pracovníci odboru dopravy městského úřadu v Kolíně,“ sdělila mluvčí Věra Žídková. Policisté si z kolínské radnice odvedli dva úředníky – zástupce vedoucího odboru dopravy a technika schvalování vozidel. Podle Českého rozhlasu zatkli také člověka spjatého s jedním z autobazarů na Kolínsku. Podezřelých však může být více. Oficiální informace slíbili policisté podat v pátek. 

Podle kolínského starosty Víta Rakušana (Změna pro Kolín) však už policisté na radnici nezasahují. „Co se týče úřadu, tak to podle mých informací skončilo. Tady maximálně dochází k nějakému předání dokumentů, které si policisté přejí, ale jinak na úřadě jako takovém už akce neprobíhá,“ řekl starosta. Více informací odmítl sdělit s tím, že je vázán mlčenlivostí.

Již dříve oznámil starosta Rakušan, že se nebude stavět do cesty policejnímu vyšetřování. Uvedl, že k vyšetřování již v minulosti radnice poskytovala potřebné informace. „Souhlasím s každým zásahem policie, byť i na našem úřadě, který povede k tomu, že korupce bude potírána,“ zdůraznil Vít Rakušan.

Vyšetřování podezření při přihlašování vozidel není první, které na kolínskou radnici přivedlo policii. V roce 2010 se zabývala podezřením, že si tehdejší místostarosta a dnešní poslanec Roman Pekárek (ODS) řekl o milionový úplatek. Ten je dnes nepravomocně odsouzen k šesti letům vězení.