O opravu kladenského divadla se losovalo, dodnes nezačala

Kladno – Losování firmy, která potom opravila budovu kladenského divadla, bylo podle policistů zmanipulované. Stíhají proto patnáct lidí, zatímco budova, která je v havarijním stavu, dále chátrá.

Na výběrové řízení si kladenský magistrát najal administrátora, firmu EC Consulting. Ta ale neměla s losovačkami zkušenost, proto se obrátila na další firmu Inženýrské služby Hradec Králové. Podle kladenské primátora Dana Jiránka doporučil vybrat dodavatele rekonstrukce městského divadla losem Středočeský kraj. „Bylo nám ze strany kraje, konkrétně pana doktora Ratha, doporučeno postupovat losovačkou s tím, že je to rychlejší,“ řekl primátor. Nakonec vše potrvá čtyřikrát déle, než město původně plánovalo.

Po výběru dodavatele začalo vycházet najevo, že losovací program nebyl v pořádku. „Vzniklo podezření, že jejich software mají cinklej,“ charakterizoval předseda představenstva EC Consulting Jan Podhráský. „Firma měla dva programy, jeden tzv. zkušební a druhý ostrý,“ doplnil primátor Jiránek. Hradecké Inženýrské služby se k případu odmítají vyjádřit. Případem se začala zabývat i policie a kvůli podezření na zmanipulovanou losovačku už obvinila patnáct lidí.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Městská rada zatím tendr kvůli podezření raději zrušila a vypsala otevřenou soutěž. Výsledkem byla cena zakázky o deset milionů nižší než v losovačce. Jenomže zdlouhavým pořádáním jedné soutěže po druhé město ztratilo mnoho času. Soubor kladenského divadla už druhou sezonu hraje v nevyhovujících malých prostorách divadla Lampion. Počítal pouze s ročním provizoriem, ale herci i kulisáci zde budou muset přežít ještě déle než rok.

Konečný výsledek soutěže:

Za 135 milionů, které poskytne Evropská unie, proběhne rekonstrukce hlavního sálu kladenského divadla a vzniknou také dvě nové alternativní scény. Návrh připraví architekt David Vávra. Hotovo bude nejdřív v lednu 2014.