Přerovského primátora Lajtocha se odvolat nepodařilo

Přerov - Opozici se nepodařilo prosadit odvolání přerovského primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD), který je druhým rokem stíhán kvůli veřejným zakázkám ve městě. Pro Lajtochovo odvolání hlasovalo pouze sedm z 35 zastupitelů.

Lajtochovo odvolání přerovské zastupitelstvo projednávalo kvůli petici, kterou podepsalo zhruba 1 600 lidí. Petici požadující odvolání primátora její organizátoři radnici odevzdali poté, co nejvyšší žalobce nedávno znovu zamítl zastavení trestního stíhání Lajtocha.

Petici do oběhu dali členové koalice Společně pro Přerov. Oponenti primátorovi vyčítají především to, že je přes více než roční stíhání nadále představitelem města. V pětatřicetičlenném zastupitelstvu má seskupení Společně pro Přerov ale jen šest křesel a vládnoucí koalice sociálních a občanských demokratů, lidovců a TOP 09 disponuje třiadvacetičlennou převahou.

Lajtoch považuje obvinění za nesmyslné

Lajtoch společně s dalšími kolegy čelí obvinění už téměř půldruhého roku. Své trestní stíhání považuje za nesmyslné a cítí se nevinen. Policie původně loni v srpnu obvinila 11 bývalých radních a dva úředníky. Žalobkyně jejich stíhání poprvé zastavila v lednu, případ šesti obviněných jí ale v dubnu vrátilo Nejvyšší státní zastupitelství.

Státní zástupkyně pak kauzu předala policii k doplnění dokazování, ta na konci července znovu navrhla šestici mužů obžalovat a žalobkyně je vzápětí obvinění znovu zprostila. Nejvyššímu žalobci se to však opět nelíbilo, a případ má tak opět na stole protikorupční policie.