Zlínští znovu protestovali proti komunistům v radě

Zlín/České Budějovice – Další protest proti účasti komunistické strany v krajské radě se konal ve Zlíně. Čeho se jeho účastníci obávají, bylo zřejmé z rekvizit, které sdružení Repelent 21 přineslo na náměstí Míru. Je mezi nimi šibenice, klec a cedule se seznamy obětí politických procesů. Na demonstraci přišlo zhruba 200 lidí. V Českých Budějovicích se s jihočeským hejtmanem Zimolou sešli studenti, kteří protestují proti komunistické radní pro školství Baborové. Dvouhodinová schůzka nepřinesla výsledek.

Obyvatelé Zlínského kraje proti účasti KSČM na správě regionu protestovali již několikrát, například na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva. Jejich požadavky byly oslyšeny, komunisté jsou v radě spolu se sociálními demokraty a Zemanovci.

Demonstraci na náměstí Míru svolalo sdružení Repelent ke dnu lidských práv. Ve velké kleci potom mohou účastníci protestu podepsat petici proti účasti komunistů v radě, kde již je přes osm tisíc podpisů. Pořadatelé oznámili, že dnešní protest zřejmě není poslední.

Demonstrace ve Zlíně
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

V 35členném zastupitelstvu Zlínského kraje jsou komunisté třetí nejsilnější. Mají devět hlasů, o tři méně než sociální demokraté a o pět více než Zemanovci. Nejsilnější opoziční stranou je KDU-ČSL s deseti zastupiteli, mimo radu zůstaly také ODS a TOP 09 se starosty. Koalice tak má k dispozici 25 hlasů. V radě má potom hlavní slovo ČSSD v čele s hejtmanem Stanislavem Mišákem, prvním náměstkem Jaroslavem Drozdem a čtyřmi radními. KSČM i SPOZ mají v radě po dvou zástupcích, ve vedení kraje je komunistický náměstek Ivan Mařák, čtvrtým náměstkem je Lubomír Nečas ze SPOZ.

Protesty proti KSČM v radách krajů (zdroj: ČT24)

Komunisté v radě se nelíbí ani Jihočechům. Tamní studenti se sešli s hejtmanem Jiřím Zimolou (ČSSD), žádali, sociální demokracie v kraji zvážila spolupráci s KSČM. Podle nich může vytvořit koalici s jiným zvoleným hnutím nebo sdružením. Hejtman uvedl, že nehodlá spolupráci ve vedení kraje měnit a dál trvá na koalici s KSČM, kterou schválilo krajské zastupitelstvo v listopadu. Navrhl jsem dnes studentům nabídku na vytvoření pracovní skupiny, která by se podílela na vedení kraje. Oni s tím nesouhlasili, ale ještě jsme si řekli, že třeba v novém roce bude větší vůle po tom, abychom se dobrali nějaké spolupráce," řekl Zimola.

Studenti se sešli s hejtmanem Zimolou
Zdroj: David Veis/ČTK


Zástupci studentů by se prý této nabídce nebránili, pokud by byla splněna jedna podmínka. „Ve vedení kraje by nesměli sedět komunisté. S těmi se bavit nebudeme, je to nedemokratická strana,“ uvedl Šimon Heller z českobudějovické pedagogické fakulty. Studenti současný stav označují za podvod na voliče. Podle nich sociální demokraté porušili takzvané bohumínské usnesení z roku 1995. „To zakazuje spolupráci ČSSD s jakýmikoliv extremistickými stranami, které jsou vyjmenované, a figuruje mezi nimi i KSČM. Nikde se v bohumínském usnesení nepíše, že platí jen na celostátní úrovni,“ uvedl vůdce studentů třeboňského gymnázia Dominik Hořejší.

Protesty studentů budou pokračovat 18. prosince, kdy se na českobudějovickém Piaristickém náměstí koná od 17.00 shromáždění proti spolupráci ČSSD s KSČM. Uskuteční se při příležitosti prvního výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla.