Ústecké obvody dostanou méně peněz, starostové se bojí zrušení

Ústí nad Labem – Starostové městských obvodů v Ústí nad Labem se bouří proti rozpočtu na příští rok. Spočítali, že od magistrátu dostanou o 16 milionů korun méně, než jejich radnice původně měly slíbeno. Jsou přitom přesvědčeni, že finanční škrty mohou být začátkem cesty ke zrušení obvodů.

Radnice ústeckých čtvrtí plánovaly, že příští rok budou opravovat chodníky, stavět nová parkoviště nebo dětská hřiště. Nakonec však dostanou méně peněz, některým starostům tak nezbude ani na vítání občánků. Vedení magistrátu, které se letos obměnilo, tvrdí, že je třeba šetřit a obvodní radnice jsou nenasytné. „Když tam dáte 200 milionů, tak je utratí,“ řekl městský radní Arno Fišera (ČSSD).

Takové šetření však podle některých starostů povede k tomu, že jednotlivé radnice budou fungovat pouze jako výdejny dokladů a místo, kde se vyřizují přestupky. Dalším krokem potom prý může být zrušení obvodů. „Jsme v době, kdy se rozhoduje, jestli městské obvody mají, nebo nemají význam,“ poznamenal starosta čtvrti Ústí nad Labem-město Jan Tvrdík (ODS). To však podle magistrátu zatím nepřipadá v úvahu. „Budou fungovat tak, jak mají,“ řekl radní Fišera. Současně ale představitelé magistrátu připouštějí, že v budoucnu debata o budoucnosti radnic v jednotlivých čtvrtích přijít musí.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)