Dva různé zápisy. Dostal stíhaný exnáměstek funkci ve Dvoře Králové?

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) – Zdlouhavý „spor o vodu“ ve Dvoře Králové skončil odkoupením firmy, která spravuje vodovody, už se ale stihl rozpoutat boj nový – o to, kdo ji povede. Zastupitelstvo zvolilo do čela dozorčí rady Vodovodů Dvůr Králové bývalého hejtmanského náměstka Rostislava Všetečku (ODS). Podle opozice bylo hlasování zmanipulované.

Že je Rostislav Všetečka skutečně předsedou dozorčí rady městské firmy, zpochybňuje opozice. Existují sice hned dva různé zápisy ze schůze rady, ani jeden z nich však podle Všetečkových kritiků nepostihuje skutečný výsledek hlasování. „Na mě působí, že to bylo všechno předem připravené,“ sdělil zastupitel a další člen rady Pavel Kraus (VPM).

To ale odmítl místostarosta Jan Bém, který Všetečku na předsedu rady navrhl a volby se účastnil, i Všetečka sám. „Existuje jediný právoplatný zápis, protože ho dělal předseda dozorčí rady, což jsem byl já, a tam jsem samozřejmě zvolen,“ zdůraznil Rostislav Všetečka. Opozice přesto chce v zastupitelstvu prosadit změnu. Chce, aby strategickou městskou firmu řídili místní odborníci.

Zvolení bývalého vicehejtmana do významné funkce ve vedení městské firmy se opozici nelíbí především kvůli svým pletkám s policií. „Vadí mi to, že je momentálně vyšetřován,“ poukázal dvorský zastupitel Václav Vodochodský (SNK-ED). Policie se zabývá kontraktem na dodávku zdravotnické techniky za víc než 300 miliónů korun, pod kterým je podepsán. Státní zástupce je přesvědčen, že Všetečka smlouvu podepsal bez souhlasu představenstva holdingu nemocnic a zastupitelů. Bývalý náměstek oponuje tím, že zatím nebyl za nic potrestán.

Reportáž Václava Svobody a Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)