Krumlov přišel s epopejí i o desetitisíce turistů

Moravský Krumlov – První turistickou sezonu bez Slovanské epopeje má za sebou Moravský Krumlov. Výsledek je pro město i celý region neradostný – přijelo o desítky tisíc lidí méně. Radnice proto uvažuje o odkoupení zámku od společnosti Incheba, které patří. Chtěla by pokročit s jeho opravou, aby se Slovanská epopej opět mohla vrátit.

Nevyhovující podmínky ve zchátralém moravskokrumlovském zámku patří k hlavním důvodům, proč majitel Slovanské epopeje, hlavní město Praha, rozhodl o stěhování díla do svého Veletržního paláce. Zámek má poničené střechy i podlahy a je tam vlhko.

Ani rekonstrukce zámku ale není zárukou návratu eeje do města. „Žádnou garanci nemáme. Je to jen jedna z podmínek. O navrácení sbírky obrazů jednáme se zastupiteli z Prahy,“ tvrdí starosta Tomáš Třetina.

Z regionálního centra ospalé městečko – půjde to i zpět?

Po přestěhování Slovanské epopeje do Prahy přišli Krumlovští o 30 tisíc návštěvníků ročně. Z klíčového místa regionu se stalo ospalé městečko bez turistů. Vedení Moravského Krumlova se proto pokouší vytvořit nové lákadlo. Jednou z možností je nové koupaliště. Práce na stavbě začaly ještě před zimou a už příští rok v červnu by tři nové bazény měly přivítat první návštěvníky.

Klíčová by ale měla být obnova zámku. Memorandum, které ji mělo zaručit, podepsalo město se společností Incheba v srpnu. Připojily se k němu také Jihomoravský kraj a ministerstvo kultury. Jen první etapa opravy zámku, během které by se mělo od podlahy až po strop opravit první podlaží zámku, vyjde na šest milionů korun. Celá oprava by podle odhadů měla stát dvě miliardy. „Postupnými kroky vytvoříme ze zámku důstojný stánek kultury,“ řekl tehdy generální ředitel společnosti Incheba Alexandr Rozin.

Krumlov chce „svůj“ zámek koupit

Navzdory tomu, že se společnost snaží naplňovat Rozinova slova a opravila už podlahy a elektřinu v prvním podlaží, se chce vedení města v obnově zámku angažovat více. „Začali jsme vyjednávat se společností Incheba o spoluvlastnictví či vlastnictví zámku,“ sdělil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). 

Hlavním důvodem je, že město může podle něj zámek rychleji obnovit. „Máme snazší cesty, jak získat dotace, a zachovat tak zámek pro budoucí generace,“ dodal Třetina. Dá se očekávat, že se cena bude pohybovat kolem dvaceti milionů korun - to je částka, kterou Incheba do památky už investovala.

„V tuto chvíli mohu potvrdit pouze tolik, že starosta Moravského Krumlova vyslovil zájem města o koupi zámku Moravský Krumlov a společnost Incheba Praha tuto možnost neodmítla. Prodej zámku městu tedy nevylučujeme. Na bližší komentování je ovšem zatím příliš brzy,“ reagovala na aktivitu města mluvčí Incheby Markéta Holatová.

V minulosti chtěla zámek koupit také francouzská společnost Compagnie des Chateaux d'Europe Centrale, která jej plánovala přebudovat na hotel. Jejich podmínkou bylo zachování Slovanské epopeje v Krumlově, to se však nepovedlo a jednání o koupi proto skončila.

Historie zámku Moravský Krumlov

První zmínka o stavbě pochází z konce 13. století. Původní hrad, který byl později přestavěn na renesanční zámek, patří od roku 1625 Lichtenštejnům, s jejichž rodem je neodmyslitelně spjat. Nádvoří obstupují tři etáže arkád, které řadí zámek ke skvostům renesance na Moravě. Přestavba vznikla podle návrhu italského stavitele Leonarda Gara da Bisona.