Kvůli kolínskému registru vozidel stíhá policie už dvě desítky lidí

Kolín – Dalších osm lidí obvinila policie kvůli chybám při přihlašování vozidel na kolínském registru, celkem tak už stíhá na dvě desítky osob. Mezi dříve obviněnými figurují i úředníci, nyní přibyli především dovozci a prodejci automobilů. Měli pozměňovat údaje, prodávat auta složená z náhradních dílů i kradené vozy.

Zatýkání v případu kolínského registru vozidel rozpoutala policie v prosinci, zamířila i na kolínskou radnici, kde zadržela a obvinila tři úředníky. Spolu s nimi obvinila dalších devět lidí. Nyní přibylo dalších osm obviněných lidí. Mezi nimi je sedm dovozců automobilů, které policie viní z podplácení. Poslední člověk se podle detektivů dopustil podílnictví a padělal a pozměňoval veřejnou listinu.

Současně vyšetřovatelé rozšířili obvinění původní trojice úředníků. „Konkrétně se jedná o zvláště závažný zločin zneužití pravomoci úřední osoby, zvláště závažný zločin přijetí úplatku a trestný čin podílnictví. Dva z obviněných jsou i nadále stíháni vazebně,“ uvedla policejní mluvčí Věra Žídková. Na dopravním odboru v Kolíně došlo podle ní k 84 skutkům protiprávního jednání. Původně přitom policie věděla zhruba o polovině z nich. „Původních bylo 46,“ připomněla mluvčí.

Policie informovala, že zatýkání v Kolíně souviselo s legalizací automobilů, které se neměly dostat do provozu. Šlo například o tzv. „skládačky“ z dílů různých vozidel nebo o kradená auta. Detektivové podle Žídkové také prokázali schválení technické způsobilosti a registrace vozidel na základě předkládání zjevně padělaných dokladů, které neobsahovaly žádné běžné jisticí prvky jako vodoznak, UV reaktivní barvy či melírovaná vlákna.

Podle Martina Pajera z firmy Cebia, která se zabývá prověřováním historie automobilů, je případ odhalený na kolínské radnici jenom maličkým zlomkem z celkového počtu různě pozměněných a legalizovaných automobilů v Česku. Firma totiž naráží na různé problémy u 10 až 20 procent kontrolovaných vozidel, kterých měsíčně prověřuje na 40 tisíc. „Podíváme-li se na to, kolik v České republice vozidel je, tak to budou tisíce, ale spíše desetitisíce vozidel,“ odhadl Martin Pajer počet různě „závadných“ automobilů.