Vestecká spojka nebude, soud zrušil územní plán

Praha – Cestu mezi Pražským okruhem a dálnicí D1 nebude možné zkrátit si po Vestecké spojce. Krajský soud v Praze nechal její trasu vymazat ze středočeských zásad územního rozvoje. Městská část Praha-Křeslice spolu s šesti majiteli pozemků tak uspěli se žalobou, obávali se především zhoršení životního prostředí.

Vestecká spojka měla navázat na existující vestecký přivaděč od Pražského okruhu k Vídeňské ulici a vést kolem Vestce a Hrnčířů k Šeberovu a napojit se na dálnici D1 na nové křižovatce na 4. kilometru. Křesličtí se snaží zabránit také stavbě samotné křižovatky. „Žalobu proti samotné křižovatce Exit 4 řeší již více než rok Nejvyšší správní soud,“ sdělil advokát Křeslic Michal Bernard.

Náměstek středočeského hejtmana pro dopravu Miloš Petera řekl, že kraj bude muset rozhodnutí soudu zohlednit a dokumentaci upravit. Chtěl by ale spojku do dokumentu vrátit. „Budeme rozhodovat, jestli podáme kasační stížnost ke správnímu soudu a napadneme to rozhodnutí,“ nastínil radní Petera.

Lucie Rosí o Vestecké spojce (zdroj: ČT24)

Již dříve radnice zabránila stavbě další komunikace, která měla na Vesteckou spojku navázat a vést dále na východ kolem samotných Křeslic a Petrovic. V lednu soud zrušil také změnu pražského územního plánu, která počítala s výstavbou komerčních budov kolem plánované křižovatky.

„Je to velmi pozitivní zpráva pro všechny obyvatele jihovýchodního regionu Prahy,“ hodnotil rozhodnutí soudu křeslický starosta Antonín Zápotocký. Teď chce prosadit, aby byla trasa, kudy měla spojka vést, nově určena pro obytnou zástavbu, která by výstavbu komunikace trvale znemožnila.