Silnice jsou po zimě opět samá díra

Jihlava - Silnice v Česku jsou po zimě plné děr. Letošní střídání mrazivých dnů s teplotami nad nulou způsobilo, že silnice na mnoha místech připomínají tankodrom. Ředitelství silnic a dálnic letos na hlavní tahy uvolní téměř 5 miliard korun. Další miliardy by ale potřebovaly kraje a města na opravy silnic nižších tříd. Pokud by na Vysočině chtěli opravit všechny silnice, potřebovali by na to celkem 8,5 miliardy korun.

Jeden z nejhorších úseků na Vysočině je mezi obcemi Zašovice–Okříšky. Jedná se o 5km úsek na hlavním tahu z Jihlavy na Třebíč. Silnice je samá díra, řidiči nebezpečně kličkují. Jenže často marně. Vyhnout se děravé silnici je téměř nemožné. Rozpadlé krajnice jsou nebezpečné pro osobní i nákladní auta.

Silničáři už do terénu vyrazili a ta nejhorší místa opravují. Hluboké a nebezpečné díry musí nejdřív vysušit, nanést takzvanou zimní balenou směs a pak důkladně uválcovat. „Opravy v zimě jsou 4-5x dražší než ty, které probíhají v létě, a přesto víme, že každá záplata musí být v létě vyměněna,“ řekl k opravám Libor Joukl, náměstek pro dopravu Kraje Vysočina. Kraj Vysočina odhaduje jen opravy po zimě na 100 milionů korun. Začne se s nimi v dubnu.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)