Demolice ve Frenštátu končí, sousední dům je ale bez opory

Frenštát pod Radhoštěm (Novojičínsko) – Dům, vedle kterého stál ten zničený výbuchy více než před dvěma týdny, není stabilní. Končí demolice zbytků zničeného paneláku, ovšem právě o ten se podle statika sousední dům opíral. Rozhodl proto, že se do budovy stále nesmějí vrátit její obyvatelé, dokud nebude zpevněna její zeď. Evakuace obyvatel tak potrvá ještě několik týdnů, statik odhadl délku zabezpečovacích prací na čtyři týdny.

Výbuch plynu a požár zcela zničily panelový dům ve frenštátské ulici 6. května, v jeho troskách zahynulo šest lidí, zatímco jedenáct dalších skončilo v nemocnici a teď musí hledat nový domov. Jen o málo lépe na tom však jsou obyvatelé sousedního domu, kteří sice výbuch přežili ve zdraví, ale také museli pryč. Budova je s tou zničenou konstrukčně propojena, proto se nemohli domů vrátit po celou dobu demolice posledních trosek. Ta už je téměř hotova, zbývá už jenom odstranit zbytek suterénu.

Nyní se však ukázalo, že se lidé z domu číslo 40 nevrátí ještě několik týdnů, protože je jejich budova nestabilní. Statik Josef Pacula uvedl, že jeho konstrukci chybí ocelová výztuž, pro jeho statiku proto byla klíčová sousední budova. Než bude opět možné dům obývat, bude proto třeba nejprve ho zajistit. „Dům se o vybuchlý panelák opíral a nyní mu podpěra chybí. Rozpíná se. Musíme ho zajistit. Lana se umístí v úrovni každého ze čtyř stropů. Některá půjdou venkem, některá byty,“ řekl statik. Zabezpečovací práce podle nej potrvají nejméně čtyři týdny.

Smrtící výbuch nastal v noci na 17. února, zahubil šest lidí včetně muže, kterého policie podezírá, že vše úmyslně způsobil. V zasaženém domě se propadla část stropů, nestabilní zdi potom strhli hasiči. Zbytky domu potom začala rozebírat demoliční firma.