Miliardy pro ROP musí sehnat kraje samy, stát jim polovinu nedá

Ústí nad Labem – O osudu Regionálního operačního programu Severozápad budou muset rozhodnout krajští politici. Premiér Petr Nečas (ODS) oznámil, že stát Ústeckému a Karlovarskému kraji neulehčí situaci tím, že by zaplatil polovinu z 2,5 miliardy, které požaduje Evropská komise od Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad. Zaplacení peněz, které podle evropských úředníků rada chybně rozdělila, jsou podmínkou dalšího proplácení evropských dotací v obou regionech. Příjemci na přislíbené peníze čekají už více než půl roku, regionální rada navíc nepřijímá nové žádosti.

Představitelé Ústeckého a Karlovarského kraje doufali, že jim se zaplacením korekce pomůže stát. Ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) chtěl, aby se na sankci podílel polovinou. To ale premiér Nečas odmítl. Je přesvědčen, že korekce má mít i výchovný účinek, neboť o rozdělování dotací rozhodují krajští politici. „Představa, že 50 nebo 100 procent zaplatí stát, povede jen ke zvýšení morálního hazardu, to znamená k nižší zodpovědnosti regionálních představitelů,“ uvedl Nečas při návštěvě Ústeckého kraje.

Že by měl stát platit za problémy, které v největší míře potkaly region soudržnosti Severozápad (tj. Ústecký a Karlovarský kraj), ale i další regiony, nedávno naznačili někteří hejtmani. Například jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) uvedl, že by mělo korekce platit ministerstvo financí, protože regionální rada je státní organizace. To ale Petr Nečas odmítl. V případě Regionální rady Severozápad jde o právnickou osobu zřízenou Karlovarským a Ústeckým krajem, zodpovědnost za fungování ROP Severozápad podle něj proto nesou politické reprezentace těchto krajů.

Rozhodnutí Evropské komise postavilo Ústecký a Karlovarský kraj do velmi složité pozice: Buď zaplatí 2,5 miliardy, které ovšem půjdou do regionálního operačního programu a bude možné znovu je rozdělit jako dotace, současně bude program pokračovat a dotací se dočkají ti, kteří na ně čekají – samotné kraje, obce i soukromníci. Hejtman Bubeníček ovšem zdůraznil, že kdyby měl Ústecký kraj zaplatit 1,8 miliardy, které na něj nyní vycházejí, bylo by to pro něj likvidační. Alternativou je, že kraje nezaplatí, ROP Severozápad zanikne a nikdo z něj neuvidí ani korunu. V takovém případě by ovšem kraje také přišly až o miliardy korun.

Premiér uvedl, že je proto ochoten s kraji jednat. „Jsme si vědomi komplikované ekonomické situace v Ústeckém a Karlovarském kraji, výše nezaměstnanosti, strukturálních problémů ekonomiky. Finanční penalizace, která by prohloubila ekonomické a sociální problémy těchto dvou krajů, by šla proti rozpočtové logice. Znamenalo by to zvýšené výdaje ze státního rozpočtu na sociálních dávkách, snížené příjmy z daní a podobně,“ dodal předseda vlády.

ROP Severozápad je od loňska zastaven kvůli podezřelým finančním operacím. Poslední ředitel dotačního úřadu Pavel Markvart je stejně jako jeho předchůdci vyšetřován kvůli podezření z korupce při rozdělování peněz. V Ústeckém a Karlovarském kraji měl úřad rozdělit 19 miliard korun. Zhruba 16 miliard už rozdělil, z toho asi 11 miliard proplatil.