Miletínští nechtějí vyzvednout německé vojáky, připomenou je sami

Miletín (Jičínsko) – Lidé v Miletíně nesouhlasí s vyzvednutím ostatků německých vojáků zabitých koncem války, které jsou uloženy na tamním hřbitově. Společnost Práce pro mír chtěla hroby otevřít a kosti převézt na centrální vojenský hřbitov do Chebu.

Do Miletína počátkem května 1945 dorazili němečtí vojáci, kteří se snažili uniknout Američanům, Rusům a partyzánům. Z obce už neodešli – všichni zahynuli. Žádný z nich ale nepadl v boji. „Byla to taková nechutná záležitost. Dnes bychom asi řekli, že byli zavražděni,“ přiblížil obyvatel Miletína Jaromír Veverka. Postřílení vojáci potom skončili na miletínském hřbitově.

Místní o událostech konce války dobře vědí, znají i příběhy některých padlých vojáků. Jaromír Veverka například ví, jak zahynul německý poddůstojník Siegfried Krüp: „Žádal o azyl na místní faře, ovšem farář ho vystrčil ven. Mezi dveřmi byl sovětskými vojáky zastřelen.“

Na miletínské padlé si teď vzpomněl spolek Práce pro mír, který pečuje o válečné hroby. Jeho členové chtějí ostatky vyzvednout a přestěhovat. Místní jsou ale proti. „Je hloupost odtud ty vojáky exhumovat. Tady byli v pořádku pohřbeni, neleží nikde v polích, neleží nikde v lesích. Je to součást historie Miletína,“ poukázal miletínský starosta Miroslav Nosek.

Spolek miletínské odmítnutí překvapilo. „Stává se to spíše výjimečně,“ podotkl Igor Nachtigall z Práce pro mír. Uznal ale, že jde o obecní kompetenci. „My nemůžeme nikomu nic nařizovat,“ uzavřel.

Hrob německých vojáků na miletínském hřbitově zatím není označen. Radnice ale plánuje umístit k němu tabulku s jejich jmény. Úplně zapomenout totiž místní lidé nechtějí.

Václav Svoboda o miletínském hrobu německých vojáků (zdroj: ČT24)