Když lanovka zastaví, pomohou záchranáři

Železná Ruda (Klatovsko) – Co se stane, když se kvůli závažné poruše zastaví lanovka plná lidí? Na šumavském Špičáku to zjistili figuranti, kteří se zúčastnili velkého cvičení záchranných složek. Letečtí záchranáři spolu s hasiči v něm zkoušeli své postupy a pilovali dovednosti v zasněženém horském terénu.

Špičák byl dnes místem možná s největší koncentrací nejrůznějších nehod v Česku – vedle plné lanovky, která se dlouhodobě zastavila kvůli poruše, visel ve větvích stromu paraglidista, na dalším místě zase byli zranění lyžaři. Za všemi proto vyrazili letečtí záchranáři a hasiči, kteří během velkého cvičení slaňovali z vrtulníku přímo na vrcholu Špičáku a lezli po stromech pro zachyceného paraglidistu.

„Velká cvičení, jako je dnes, máme třikrát do roka. Cvičíme součinnost. Jedno z nich je právě tady na Šumavě v zimních podmínkách,“ přiblížil pilot vrtulníku Petr Šafařík.

K dlouhodobému zastavení lanovky by nemělo docházet příliš často – kromě běžného pohonu totiž má i nouzový ruční pohon. Může však selhat i ten. „V zimním období, kdy dráhu využívá mnoho rekreantů, znamená tato porucha jejich vážné ohrožení na zdraví,“ upozornila mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Zato další části cvičení – zásahy v odlehlých částech hor – jsou v poslední době stále častější i v reálu. „Byla to oblast nepřístupná, kam se normální lyžař nedostane a dostane se tam pouze člověk na sněžnicích či skialpech,“ upozornil hasič Petr Svoboda. Nedávno záchranáři zasahovali právě na Špičáku, kde lyžařka vyrazila do terénu, poranila si nohy a téměř umrzla.

Cvičení záchranných složek bylo dvoudenní, kromě Špičáku se záchranáři objevili také na dalších místech v okolí Železné Rudy – na Pancíři, Hofmankách či Belvederu.

Zdeněk Mlnařík o cvičení záchranářů (zdroj: ČT24)