Na podomní prodejce budou miletínští úředníci zlí

Miletín (Jičínsko) – K městům, která zakázala podomní prodej, se nově přidal i Miletín na Jičínsku. Rozhodnutí zastupitelstva bylo jednomyslné, městští představitelé zákaz zdůvodnili tím, že chtějí ochránit obyvatele před nekalými praktikami prodejců. Ti podle nich nabízejí nevýhodné smlouvy i zboží pochybné kvality. Zákaz se týká i prodejců, kteří působí na ulici a nemají povolení radnice.

Kdo se pokusí některému miletínskému obyvateli na prahu domovních dveří prodávat své zboží, zadělá si na problémy s úřady a možná i policií. „Lidé budou moci, jakmile se vyskytne nějaký podomní prodejce, zavolat na mé telefonní číslo. Na to místo hned vyrazím a budu se snažit zjistit víc informací o těch lidech. Případně zavolám policii,“ uvedl starosta Miroslav Nosek. Chce tak rozšířit dosavadní praxi, kdy miletínští úředníci pomáhají lidem vypovídat nevýhodné smlouvy. Na zákaz podomního prodeje budou v Miletíně upozorňovat i cedule na příjezdových cestách.

Miletínští se inspirovali v nedalekém Jičíně, kde podobná vyhláška existuje už delší dobu, podle městského úřadu funguje. Městská policie vyjíždí k podomním a pouličním prodejcům a vykazuje je z jičínských ulic. Naposled to podle velitele strážníků Karla Juryci byla skupina pojišťovních agentů. „Od lidí si brali občanské průkazy a sepisovali s nimi smlouvy,“ přiblížil.

Výjimky města dávají například charitativním sbírkám. Pro ty bude místo i v Miletíně.

Přemysl Šrámek o zákazu podomního prodeje (zdroj: ČT24)