Mráz a sníh je v Čechách i na Moravě, silnice namrzají

Praha – Zatímco v pondělí ráno na severozápadě Česka sněžilo a ve zbytku republiky byly teploty vysoko nad nulou, dnes již bylo pod nulou v celé zemi. Kromě padajícího sněhu a snížené viditelnosti komplikuje dopravu také námraza na silnicích.

Silničáři ubezpečují řidiče, že jsou s opatrností sjízdné všechny komunikace. Námraza se vyskytuje zejména ve vyšších polohách, kde je na silnicích posypaná vrstva sněhu. Upozorňuji na ni správci cest na Šumavě, Českomoravské vrchovině, horách na severu Čech i na Vsetínsku.

Frontální rozhraní oddělující teplý vzduch od jihu a severský chlad se oproti pondělnímu očekávání meteorologů výrazněji posunulo a pustilo mráz na většinu území Česka. Teploty jsou pod nulou, na Trutnovsku ukazovaly teploměry nad ránem i minus deset stupňů Celsia. Mrznout vesměs bude i během dne, nejvyšší denní teploty se mají pohybovat mezi -4 a +1 stupněm Celsia, pouze na jihovýchodě republiky očekávají meteorologové vyšší teploty (až +4). V noci má v Čechách občas, na Moravě a ve Slezsku místy sněžit, bude mrznout a může se vytvářet náledí. Ve středu bude počasí takřka shodné jako dnes.